Guvernul da o „gura de oxigen” localitatilor incluse in proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”


Intră acum și în grupul de

Obligaţiile financiare aferente contractului de credit angajat de Consiliul Judeţean Suceava şi 61 de localităţi beneficiare ale proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” vor fi acoperite, de la 1 ianuarie 2010, din soldul contului de disponiblităţi deschis în numele CJ Suceava la BCR, din veniturile proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale împrumutate şi din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

Această prevedere a fost aprobată, marţi, printr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată de Guvern pe motiv că localităţile care au contractat împrumutul nu dispun de resursele financiare pentru rambursarea datoriei.

Cele 61 de primării din judeţul Suceava beneficiare ale proiectului de utilităţi au început din acest an să achite dobânzile la credit, care se plătesc semestrial, fiecare tranşă fiind de aproximativ 3,2 milioane de euro, ceea ce a afectat bugetele acestor localităţi mai ales în condiţiile în care sumele de bani investite nu pot fi recuperate din cauză că investiţiile nu sunt funcţionale.

Principiul după care s-a realizat acest proiect presupunea ca sumele de bani cheltuite să fie rambursate din exploatarea investiţiilor, dar s-a întârziat punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare şi a reţelelor interioare de gaze naturale în lipsa unui operator de gaze naturale şi a unor probleme ce au intervenit în realizarea conductelor magistrale de gaze naturale.

În ultimul an, s-a reuşit transferul la Transgaz a conductelor magistrale construite prin acest proiect, această societate urmând să investească şi în finalizarea construcţiei conductelor magistrale prevăzute în proiect.

Totodată, Ministerul Economiei a reuşit ca la mijlocul lunii decembrie să selecteze operatori de gaze naturale în Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Pojorâta.

Mai mult, au fost alocate fonduri din bugetul MAI în vederea punerii în funcţiune a sistemelor de termoficare din Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.

Până în prezent, pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri.


Intră acum și în grupul de