Centru pentru victimele violentei in familie, la Humor


Intră acum și în grupul de

La Gura Humorului se află în plină amenajare un Centru pentru victimele violenţei în familie. Noua structură va funcţiona în clădirea vechiului Centru de plasament „George Sidorovici” (etajul I), desfiinţat în anul 2002 printr-un proiect Phare. Clădirea va fi dotată cu echipamente şi mobilier necesare găzduirii temporare a persoanelor aflate în dificultate pe o perioadă determinată de la şapte la 90 de zile, până la maximum 180 de zile.

În cadrul Centrului se vor amenaja cabinete pentru consiliere psihologică, consiliere juridică şi asistenţă socială. Centrul va avea o capacitate de 12 locuri.
Scopul proiectului presupune acordarea asistenţei, suportului şi consilierea victimelor violenţei în familie, care se confruntă cu dificultăţi sociale şi economice, sprijinirea integrării lor sociale şi identificarea unor soluţii de perspectivă.
La realizarea proiectului, CJ Suceava va contribui cu o cotă de cofinanţare de 10%, reprezentând 11.500 de euro, şi va acoperi costurile de funcţionare a Centrului pe o perioadă de şase ani.

Obiectivul de activitate al centrului se va menţine până la finalizarea duratei de amortizare a investiţiei.

Proiectul „Centrul multifuncţional destinat victimelor violenţei în familie”, în valoare totală de 115.000 de euro, este finanţat prin Programul de Incluziune Socială, care sprijină autorităţile locale în vederea dezvoltării de servicii sociale pentru cele mai vulnerabile categorii de persoane.

Societatea Doamnelor Bucovinene- Centrul pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei în Familie organizează anual câte un forum împotriva violenţei intrafamiliale. „Violenţa în familie există. În ultima vreme nu prea este la modă , de aceea mulţi nu se implică. Ceea ce nu se vede este mai periculos de multe ori decât ceea ce se vede”, a declarat recent Mihaela Grosu, preşedinte al Societăţii Doamnelor Bucovinene.

Ileana Iacob, inspector de poliţie în cadrul IPJ Suceava- Compartimentul de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii menţionează că 90 la sută dintre agresori sunt bărbaţi, cu o istorie personală-moştenită din copilărie- cu abuz. Lipsa de educaţie, gelozia şi spiritul posesiv, temperamentul violent, imaturitatea emoţională, educaţia rigidă, schimbările de atitudine sunt o parte din „calităţile” agresorilor. Ileana Iacob adaugă faptul că şi tradiţionalismul privind rolul bărbatului şi al femeii în societatea românească este un factor. „Unele femei au fost şi sunt crescute cu credinţă că trebuie să fie supuse bărbatului şi mai cred că a suferi este normal şi aşa trebuie” afirmă inspectorul de poliţie în cadrul IPJ Suceava- Compartimentul de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii.

„Agresorii s-au mai cizelat şi recurg la violenţa psihică, ameninţă, ţinând în teroare pe cei din familie. Cea mai mare problemă este că victimele nu se rup din acest cerc, mamele se întreabă ce vor face dacă pleacă din casa agresorului, cum se vor descurca? Şi rămân. Astfel, copii care atunci când sunt mici, sunt copii buni, devin cu probleme, chiar agresivi asupra mamelor care i-au proteja când erau mici, în special băieţii, care absorb ca o sugativă comportamentul bărbatului din familie”, spune Loredana Corduneanu, şef birou în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul Suceava precizând că atunci când merg pe teren, la cazurile de abuz semnalate personalului îi este greu să extragă copii din mediul familial, dar nici nu pot fi lăsaţi acolo.


Intră acum și în grupul de