Flutur: In 2010, „Utilitati si mediu” trebuie sa produca bani pentru plata creditului de la Deutche Bank A.G. Londra (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În cursul anului viitor, „investiţiile din programul Utilităţi şi mediu vor trebui să intre în funcţiune, să producă bani pentru a plăti creditul angajat”, a declarat preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, în ultima conferinţă de presă din acest an. Şeful deliberativului judeţean a spus că Ordonanţa de Urgenţă adoptată, marţi, de Guvern, este o măsură prin care se deblochează acest proiect.

Guvernul a adoptat, marţi, o Ordonanţă de Urgenţă prin care obligaţiile financiare aferente contractului de credit angajat de Consiliul Judeţean Suceava şi 61 de localităţi beneficiare ale proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” vor fi acoperite, de la 1 ianuarie 2010, din soldul contului de disponiblităţi deschis în numele CJ Suceava la BCR, din veniturile proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale împrumutate şi din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

Cele 61 de primării din judeţul Suceava beneficiare ale proiectului de utilităţi au început din acest an să achite dobânzile la credit, care se plătesc semestrial, fiecare tranşă fiind de aproximativ 3,2 milioane de euro, ceea ce a afectat bugetele acestor localităţi mai ales în condiţiile în care sumele de bani investite nu pot fi recuperate din cauză că investiţiile nu sunt funcţionale.

Proiectul judeţean de utilităţi prevedea că creditul angajat să fie achitat din exploatarea investiţiilor, dar s-a înregistrat un blocaj prin întârzierea finalizării lucrărilor şi de punere în funcţiune a sistemelor de termoficare şi a reţelelor de gaze naturale.

Pentru deblocarea proiectului, în cursul anului 2009 au fost transferate la Transgaz conductele magistrale construite, această societate urmând să continue lucările de investiţii în condiţiile în care din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri.

Totodată, Ministerul Economiei a selectat, la mijlocul lunii decembrie, în urma unei licitaţii, operatori de gaze naturale în Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Pojorâta. Mai mult, au fost alocate fonduri din bugetul MAI în vederea punerii în funcţiune a sistemelor de termoficare din Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.


Intră acum și în grupul de