Infrastructura judetului, prioritate a autoritatilor sucevene in 2010 (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

2010, anul marilor proiecte de infrastructură în judeţul Suceava. Asta e provocarea la care vor trebui să facă faţă autorităţile judeţene anul viitor. „Anul 2010 este un an crucial în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene prin POR, POS sau programe transfrontaliere”, a subliniat preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

El a arătat că vor începe în judeţul Suceava construcţia celor două depozite de deşeuri prin POS Mediu în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro şi, totodată va fi început şi proiectul judeţean de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare în valoare de 120 de milioane de euro, prin POS Mediu. Flutur a adăugat că prin POR urmează să fie finanţate mai multe proiecte, în special ale unor drumuri judeţene, dar cele mai importante proiecte finanţate prin acest program sunt cele de modernizare a infrastructurii municipiului Suceava, dar şi modernizarea străzilor din Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.

El a mai spus că se lucrează la finanţarea europeană a proiectului turistic „Drumul lui Ştefan” care ar urma să se desfăşoare în preajma Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului şi va începe la Viena de la Domul Sf. Ştefan, având ca destinaţie finală Mănăstirea Putna, unde se află mormântul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, dar şi pentru proiectul turistic „Crăciun în Bucovina”.

Flutur a precizat că Suceava va continua să intensifice relaţiile cu Ucraina şi că va propune reprezentanţilor regiunii Cernăuţi să participe, la Bruxelles, împreună cu cei din Suceava, la o prezentare a ofertei Bucovinei, care ar urma să fie organizată în primăvară la Parlamentul European.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că în 2010 va fi finalizată modernizarea DN 17 şi că va fi asigurată finanţarea pentru modernizarea drumului Suceava-Botoşani, dar că, totodată se caută finanţare pentru modernizarea drumului de pe Valea Bistriţei, prin Pasul Prislop.

Totodată, urmează să fie identificată finanţarea pentru modernizarea drumului judeţean spre Masivul Rarău dinspre municipiul Câmpulung Moldovenesc, dar şi pentru o distanţă de câţiva kilometri pe drumul judeţean Panaci-Bilbor, pentru realizarea legăturii între judeţul Harghita şi Suceava.

Gheorghe Flutur a mai anunţat că ar urma să fie asigurată finanţarea prin POR a legăturii dintre Suceviţa şi Mănăstirea Humorului pe un traseu care era folosit în perioada administrării austriece din Bucovina. El a subliniat că împreună cu asociaţiile din turism din judeţ vor fi organizate diverse proiecte pentru atragerea cât mai multor turişti în zonă, arătând că programele turistice din 2009, au reprezentat „un start bun” pentru relansarea activităţilor turistice în judeţul Suceava.


Intră acum și în grupul de