CNSU a decis noi măsuri în contextul Covid-19: Masca poate fi înlăturată pentru perioade scurte de timp pentru a fuma, consuma hrană și băuturi sau pentru practicarea sportului. Cei care vin din zonele de risc, printre care Spania și Franța, vor sta în carantină


Intră acum și în grupul de

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, o nouă hotărâre privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

Pe lângă asta, CNSU a clarificat și unele aspecte referitoare la prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Mai exact, pe lângă actualizarea listei cu statele și zonele de risc, hotărârea clarifică situațiile în care masca de protecție sanitară poate fi îndepărtată, respectiv în spațiu deschis, pentru perioade scurte de timp și doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și pot respecta o distanță de cel puțin doi metri față de alte persoane.

Hotărârea adoptată de Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă:

Art. 1 Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta.

Art. 2 Instituirea restricțiilor referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplică după 24 ore de la data aprobării hotărârii prin care acestea sunt stabilite, iar ridicarea acestora se realizează începând cu data emiterii hotărârii.

Art. 3 În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

Art. 4 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei:


Intră acum și în grupul de