Autoritățile sucevene au pregătit planul de acțiune în condițiile în care al doilea val Covid-19 va fi mult mai mare față de primul și va avea un maxim estimat la începutul lunii decembrie


Intră acum și în grupul de
Estimare evoluție epidemia COVID-19

Autoritățile județene sucevene au prezentat, miercuri, un plan de acțiune în domeniul medical care să fie aplicat în perioada următoare care are ca scop, după cum a spus prefectul Alexandru Moldovan, gestionarea eficientă a resurselor sanitare din județ în condițiile în care se așteaptă o creștere a pacienților Covid și să se asigure un tratament adecvat atât pentru patologia Covid cât și pentru ceilalți pacienți.

Directorul medical al SJU Suceava, dr. Marius Grămadă, a fost cel care a prezentat estimările și planul decis de autorități.

El a spus că ceea ce nu știe nimeni este cât de mare va fi acest al doilea val.

„Sunt doar estimări.În grafic este prezentat primul val, aprilie-mai și valul al doilea care a început deja și va avea un maxim estimat la începutul lunii decembrie, destul de mare comparativ cu ceea e am trăit în urmă cu aproximativ opt luni”, a spus dr. Grămadă.

El a adăugat că se dorește ca toate resursele materiale și umane din sistemul sanitar sucevean astfel încât să se treacă cu bine această perioadă, să se poată îngriji echitabil și eficient pacienții cu patologie Covid, dar să nu fie neglijați ceilalți pacienți, dar că pentru aceasta este necesară cunoașterea resurselor existente.

Potrivit acestuia, secțiile dedicate Covid au un număr total de 458 de paturi la care se adaugă 20 de paturi de supraveghere, secții ATI la SJU Suceava și SM Rădăuți, secții de boli infecțioase și pneumologie la SJU și spitalele municipale Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, secții specialități interne la spitalele Gura Humorului și Siret, secții de izolare la spitalele din Gura Humorului și Siret, dar și zone tampon distinct de secțiile Covid.

Suceava revine in scenariul Galben/ prefectul sustine o conferinta de presa

Conferinta de presa la Prefectura judetului Suceava

Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 28 octombrie 2020

El a spus că va fi nevoie de o cooperare pentru ca aceste facilități să fie folosite judicios și că întreaga gândire este ca o piramidă care pleacă de la medicii de familie și medici cu competențe limitate care pot ajuta acei pacienți, care pot ajuta comunitățile medicale, urmați de medicii care aplică tratamente nespecifice și îngrijesc forme ușoare ale bolii.

În continuare, sunt medicii pneumologi care dispun de tratamente, iar în vârful piramidei sunt medicii de ATI care depun eforturi pentru a salva vieți omenești.

El a mai arătat că de cealaltă parte este numărul de pacienți care ar putea să se dubleze și să fie nevoie de dublarea numărului de paturi.

Directorul medical al SJU Suceava a menționat că gestionarea resurselor trebuie făcută în baza unui plan care pornește de la identificarea pacienților Covid, urmată de evaluarea pacienților care revine medicilor de boli infecțioase și pneumologi care trebuie să încadreze pacienții în forma de boală astfel încât pacientul să fie tratat în funcție de gravitatea bolii.

Internarea pacienților va trebui și era prioritizată, a spus directorul medical care a explicat și modul în care se va stabili unde vor fi tratați pacienții în funcție de evoluția bolii.

De menționat este că Spitalul Municipal Fălticeni va fi spital-suport pentru toate patologiile non-Covid din județ.


Intră acum și în grupul de