Conducerea USV a discutat cu ambasadorului din Kazahstan în România despre cooperarea în domeniul academic, iar rectorul USV, Valentin Popa, a propus deschiderea unor linii de programe cu diplomă dublă cu universități din Kazahstan


Intră acum și în grupul de

Conducerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a primit, joi, vizita unei delegații a Republicii Kazahstan în România, condusă de E.S. Domnul Nurbakh Rustemov, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în România. Din componența delegației au făcut parte:  Kairat Karabayev, Ministru-Consilier, Serzhan Shagatayev, Secretar II, Azamat Kagenov, Consul, alături de care s-au aflat Tudor Afanasov, Președinte al Asociației Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, precum și Pr. Constantin Oprea, Consilier Cultural la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

               Din partea USV, la întâlnirea de lucru au participat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, Rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, președinte al Consiliului strategic USV, lector univ. dr. Vasile Demciuc și lector univ. dr. Codruț Șerban, coordonator al Serviciului de relații publice, comunicare și imagine al USV, cel care a și moderat discuțiile.

               În debutul întâlnirii, în intervenția sa, E.S. Domnul Nurbakh Rustemov a precizat faptul că România reprezintă un partener important pentru Republica Kazahstan, atât diplomatic, cât și academic sau cultural, exprimându-și întreaga deschidere pentru dezvoltarea și eficientizarea colaborărilor cu USV, instituție de învățământ superior pe care o consideră una dintre cele mai performante din România. De asemenea, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România a lansat un îndemn în vederea unei implicări mai concrete a universității sucevene în inițierea și dezvoltarea cooperării dintre România și Kazahstan, extinderea schimburilor academice și derularea de mobilități studențești între USV și universități partenere din Kazahstan. Toate aceste activități ar putea contribui cu succes la o mai bună cunoaștere a celor două națiuni.

               Ideea lansată de E.S. Domnul Nurbakh Rustemov, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în România, a fost întărită de intervenția Rectorului USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, acesta prezentând delegației parteneriatele academice pe care USV le derulează cu instituții de învățământ superior din Kazahstan. În prezent, USV are încheiate acorduri bilaterale cu West Kazakhstan Agrarian Technical University named after Zhangir Khan (Uralsk), Baitursynov Kostanay State University (Kostanay), Kazah National Agrarian University (Almaty) și M. Kozybayev North Kazakhstan State University (Petropavl).

În baza acestor acorduri, un student de la Baitursynov Kostanay State University a studiat un semestru în cadrul Facultății de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management, în anul academic 2016-2017. Menționăm faptul că relațiile academice cu Republica Kazahstan au fost inițiate și menținute prin mobilitățile de predare ale prof. univ. dr. ing. Adrian GRAUR și conf. univ. dr. Luminița IRIMESCU, la West Kazakhstan Agrarian Technical University named after Zhangir Khan, Uralsk (noiembrie 2014), și prin participarea prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, Rector USV, și a prof. univ. dr. Ștefan PURICI, Prorector cu imaginea universității, relații internaționale și dezvoltare europeană a USV, la Târgul educațional Astana (23-25 noiembrie 2016).

În anul curent, USV a inclus în aplicația Erasmus+ și Republica Kazahstan, prin KIMEP University JSC (Almaty), fiind obținută suma de 14 760 euro, din care se vor organiza mobilități incoming și outgoing. Totodată, Rectorul USV a venit cu inițiativa deschiderii unor linii de programe cu diplomă dublă cu universități din Republica Kazahstan, universitatea noastră având deja o experiență semnificativă în derularea unor astfel de programe.


Intră acum și în grupul de