Prefectul de Suceava: Cifrele au început să crească și în județul Suceava mult mai repede decât ne-am fi așteptat. Va crește și numărul localităților pentru care vor fi impuse noi restricții


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a solicitat, în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu noul coronarivus, intensificarea acțiunilor de verificare a respectării măsurilor dispuse, în context Covid-19, la obiectivele, care prin profilul de activitate, generează un aflux sporit de persoane și implicit riscul nerespectării măsurilor de distanțare socială și cu privire la măsurile de protecție individuală.

„Ținând cont de particularitățile acestei perioade, inclusiv din perspectiva temperaturilor meteo scăzute, care vor determina modificări comportamentale la nivelul mobilității urbane și a activităților de socializare, prefectul județului Suceava a solicitat ședințe operative cu specialiștii D.S.P. Suceava și structurile MAI, în mod periodic, în care să se stabilească măsuri suplimentare în cadrul planului de acțiune și control”, arată Prefectura Suceava într-un comunicat.

De asemenea, prefectul a solicitat intensificarea misiunilor de verificare a purtării măștii de protecție în mijloacele de transport în comun.

Prefectul Alexandru Moldovan face un nou apel la suceveni, rugându-i să conștientizeze faptul că epidemia este la cea mai mare intensitate de la debutul său la nivel național și implicit, la nivelul județului Suceava.

El a reamintit cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin surse oficiale, să apeleze cu încredere la recomandările și opiniile specialiștilor, pentru că realitatea arată că indiferent de opinia personală față de acest virus, acesta se răspândește cu o viteză amețitoare, cu un puternic impact nedorit la nivel social și economic.

„Cifrele au început să crească și în județul Suceava, mult mai repede decât ne-am fi așteptat, astăzi înregistrând un număr de 1488 cazuri active la nivelul județului.     Măsurile sanitare de prevenție excepționale pe care le-am luat la nivelul unor localități din județul Suceava, încă din debutul lunii septembrie, au făcut ca astăzi să avem o rată de incidență a răspândirii acestui virus stabilă, care ne permite, în situația respectării masurilor de către noi toți, să privim cu încredere în viitor”, a declarat prefectul.

El a mulțumit și felicitat pe cei care respectă cu strictețe măsurile sanitare și au grijă de sănătatea lor și a familiei, precum și a celor din jur.

„Din păcate, însă, când este vorba de o boală infecțioasă nouă, cu răspândire comunitară accelerată, nu este suficient ca doar unii dintre noi să respecte recomandările și măsurile sanitare”, a adăugat Moldovan.

El a arată că, în ultima perioadă, constată că sunt o serie de persoane, agenți economici, instituții, care nu respectă regulile și care, în mod intenționat, și-au asumat să le încalce.

„Sunt persoane care nu poartă masca de protecție, sunt persoane care organizează evenimente private în această perioadă delicată, în mod ilegal, sunt persoane care participă la aceste evenimente, unele dintre ele lucrând chiar în instituții publice”, a subliniat prefectul.

 Prefectul arată că instituțiile cu atribuții în verificarea respectării măsurilor sanitare în vigoare sunt în teren permanent pentru identificarea persoanelor și a operatorilor economici care nu respectă regulile, cu scopul de a-i atenționa și, bineînțeles, de a-i sancționa, după caz. Este trist că identificăm permanent astfel de situații de încălcare a legii și, implicit, de punere în pericol a sănătății noastre, a tuturor.

„În acest context, odată cu creșterea numărului de noi infectări în județul nostru, va crește și numărul localităților care vor depăși rata de incidență de 1.5 și de 3 la mia de locuitori, și pentru care, conform legii, vor fi impuse noi restricții, cu impact asupra activității economice și sociale a comunităților respective”, a precizat Moldovan.

El a mai spus că în această perioadă a insistat permanent că nu dorește să impună măsuri restrictive care au impact asupra economiei județului, asupra situației cetățenilor sau firmelor care își desfășoară activitatea în județul nostru.

„Respectarea măsurilor aflate în vigoare în acest moment, instituite prin acte normative și hotărâri ale C.J.S.U. Suceava, purtarea măștii de protecție în spațiile deschise, sunt chestiuni care ar permite desfășurarea în continuare a tuturor activităților noastre, ar permite funcționarea școlilor, a firmelor, a transportului public, a unor activități cotidiene. Este atât de simplu, stă în puterea noastră!”, a mai transmis prefectul.

El subliniază că analizele și statisticile zilnice privind incidența privind incidența cazurilor pozitive COVID-19 la mia de locuitori, înregistrate la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județ, întocmită și prezentată de către Direcția de Sănătate Publică Suceava arată că perioada următoare va fi una grea pentru județul Suceava.

„Proiecțiile realizate, contextul epidemiologic actual la nivel național, arată că va crește numărul cazurilor, va crește numărul localităților pentru care se vor impune restricții, va fi o presiune constantă pe sistemul medical. Consider că este timpul să fim responsabili cu toții, să respectăm, cu cea mai mare rigurozitate, toate regulile sanitare în vigoare, numai așa putem evita o închidere totală a activităților economice, sociale și educaționale, numai așa vom putea evita o carantinare a unor localități din județ”, a declarat Alexandru Moldovan.

El a rugat sucevenii să respecte măsurile autorităților pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 și să îi ajutate și pe cei din jur să le respecte.

„Vom reuși împreună să păstrăm Suceava sănătoasă!”, a conchis Alexandru Moldovan.


Intră acum și în grupul de