Acasă Actualitate Depășiri constante ale valorii limită a pulberilor din aer în municipiul Suceava...

Depășiri constante ale valorii limită a pulberilor din aer în municipiul Suceava la stațiile de măsurare de pe străzile Mărășești și Tineretului. Garda de Mediu a cerut Primăriei să măture și să spele străzile din oraș și a amendat un producător de hârtie și carton pentru depozitări neconforme a unor deșeuri de hârtie


Intră acum și în grupul de

Comisariatul Județean Suceava al Gărzii de Mediu a anunțat, marți, că potrivit adreselor transmise de Agenția pentru Protecția Mediului Suceava privind creșterea valorilor determinate la particulele în suspensie (PM10) în aer la stațiile SV1 și SV2 din municipiul Suceava, s-au înregistrat 34 de depășiri ale valorilor limită(VL) zilnice la PM10 la stația SV2 și 9 depășiri ale VL zilnice la PM10 la stația SV1.

Stația de monitorizare SV 1 este amplasată pe strada Mărășești nr. 57 la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, iar stația de monitorizare SV 2 este amplasată pe strada Tineretului, în cartierul Cuza Vodă, lângă Grădinița nr. 12 „Țăndărică”.



GNMCJ Suceava precizează că a demarat verificări în municipiul Suceava încă din luna martie 2020 când au început să apară primele depășiri la parametrii menționați și a solicitat primăriei informații privind depășirile înregistrate.

Deasemenea Garda de Mediu Suceava a impus măsura de a identifica/mătura/spăla toate străzile din municipiul Suceava care necesitau lucrări de măturare și spălare, în special a celor din zona stației SV2.

„Cu ocazia verificărilor efectuate în luna octombrie de către GNMCJ Suceava s-a constatat necesitatea continuării lucrărilor de măturare și spălare a străzilor, măsură stabilită prin actul de control încheiat”, se arată într-o comunicare a Gărzii de Mediu Suceava.

Totodată, comisari din cadrul Comisariatului Județean Suceava al GNM, împreună cu reprezentanți ai APM Suceava-Serviciul Monitorizare și Laboratoare au continuat verificările la agenții economici în vederea identificării cauzelor care au contribuit la creșterea valorilor determinate la PM10 în aer la Stațiile SV1 și SV2 din municipiul Suceava.

Astfel, a fost verificată o firmă  care are că obiect de activitate fabricarea hartiei și a cartonului, iar conform Autorizației de mediu agentul economic are obligația, de a monitoriza emisiile în aer .

La dată controlului s-a constat că pe un amplasament situat în vecinătatea mașinii de hârtie( în zona de introducere a materiei prime), sunt depozitări de baloți cu deșeuri de hârtie carton, iar pe suprafețele betonate cât și direct pe sol este dispersată materie pulverulentă provenită din manipularea deșeurilor.

Pe același amplasament sunt depozitate pe spațiul liber neacoperit și neîmprejmuit, deșeuri de lemn(tocătură), fapt ce poate conduce la antrenarea de pulberi în atmosferă.

Pentru neconformitățile constatate operatorul economic a fost sancționat cu amendă în valoare de 15.000 lei în conform cu prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, iar prin actul de control încheiat s-au stabilit măsuri cu termene, în vederea remedierii deficiențelor constatate.

Agenția Națională de Protecție a Mediului arată că surse antropice ale acestor particule în suspensie din aer sunt activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice.

Totodată, traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Potrivit ANPM, dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte.

Astfel, o problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version