Liderul PMP Suceava Marian Andronache susține ca piețele agroalimentare să rămână deschise, iar autoritatea locală să urmărească respectarea măsurilor sanitare la fel cum se întâmplă în supermarket: Înființarea de piețe volante nu e o soluție!


Intră acum și în grupul de

Președintele PMP Suceava, Marian Andronache, fost viceprimar al Sucevei consideră că piețele agroalimentare nu trebuie închise, ci este de datoria administrației locale să asigure măsurile de protecție la fel cum se întâmplă în supermarket-uri și consideră inacceptabilă soluția invocată de unele autorități locale care vor organizarea de piețe volante în apropierea piețelor închise.

„În piețele existente trebuie să se respecte măsurile de protecție sanitară la fel ca în supermarket. Este de datoria autoriății locale să ia măsuri de respectare a distanțării și protejării persoanelor pentru limitarea răspândirii virusului”, a spus Andronache.

Liderul PMP Suceava a explicat că piețele agroalimentare actuale sunt autorizate, au facilități și că prin propunerea de organizare de piețe volante se ajunge ca producătorii agricoli să-și vândă produsele în frig, vânt, praf, cu repercusiuni atât asupra sănătății lor cât și a cumpărătorilor.

„Faptul că unii nu respectă regulile în piețe nu trebuie să se răsfrângă asupra tuturor”, a spus Andronache.

El a arătat că după un an agricol extrem, producătorii români de legume și fructe, dar și cei de produse lactate sau preparate din carne, abia dacă își mai pot trage sufletul.

„Perioada dinaintea sărbătorilor de Crăciun este una pe care producătorii agricoli au așteptat-o mult timp pentru a-și mai recupera din pierderi. Este perioada aprovizionării gospodăriilor cu legume și fructe pentru iarnă, cu varză, ceapă, cartofi. Producătorii acestor mărfuri nu pot rămâne cu ele în câmp, nici cumpărătorii nu pot fi obligați să achiziționeze din supermarketuri, aduse din import, în cele mai multe cazuri”, a spus liderul PMP Suceava.

El a subliniat că în 30 de ani, producătorii agricoli români nu au beneficiat de niciun fel de sprijin pentru a-și dezvolta micile afaceri și implicit, pentru a crea o piață internă importantă.

„Nu s-au construit centre regionale de colectare, nu s-a investit suficient în sistemul de irigații. Producătorii care nu sunt organizați în cooperative nu pot vinde marfa en-gros către supermarketuri. Acum, prin închiderea piețelor, lovitura pe care ar primi-o le-ar fi fatală”, a spus Marian Andronache.


Intră acum și în grupul de