Termica SA Suceava spune „NU” pacurii din rezerva de stat (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a ţinut să mulţumească miercuri conducerii societăţii de termoficare Termica SA pentru faptul că nu s-au înregistrat disfuncţionalităţi în asigurarea căldurii în municipiu, în actuala perioadă cu frig extrem.

În ceea ce priveşte autorizarea de către Guvern a mai multor companii şi a numeroase CET-uri, printre care şi SC Termica SA Suceava, să împrumute păcură din rezerva de stat, edilul-şef sucevean a arătat că societatea nu are nevoie de acest combustibil pentru că trebuie oricum returnat. „Avem baza de funcţionare pe cărbune şi nu pe gaz metan. Nu suntem interesaţi să luăm păcură din rezerva de stat pentru că trebuie să o returnăm. E ca un împrumut”, a spus Lungu.

Guvernul a autorizat 21 de companii, printre care Termoelectrica, Electrocentrale Bucureşti, RAAN, complexurile energetice Craiova, Turceni şi Rovinari şi numeroase CET–uri să împrumute din rezerva de stat, până la 31 octombrie 2010, 1,9 miliarde tone cărbune energetic şi 172,9 milioane tone păcură.

Pe listă au fost inclusă, printre alte societăţi de termoficare din ţară şi Termica SA Suceava care a fost autorizată să folosească patru milioane de tone de păcură. Pentru cantităţile de combustibili împrumutate sunt percepute dobânzi la nivelul pieţei. Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat va stabili dobânda la preţul pieţei pentru fiecare operator, pe baza ofertelor obţinute de aceştia de la bănci comerciale pentru împrumuturi asemănătoare.

În cazul nerestituirii la termen a împrumutului, companiile vor suporta, pentru primele 30 de zile, penalităţi de întârziere de 1% pe zi din valoarea produsului, după care ANRS va emite facturi pentru valoarea produselor calculate la preţul pieţei, exigibilitatea TVA fiind valabilă la încasarea parţială sau totală a facturii.

Până la rambursarea integrală a împrumutului, companiile care nu respectă termenul vor suporta majorări de întârziere la plată la nivelul celor prevăzute de lege pentru creanţele bugetare, precum şi dobânzi la nivelul pieţei, percepute pe toată perioada derulării împrumutului.

Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii va fi oprită, iar producătorii de energie termică vor utiliza combustibili alternativi.


Intră acum și în grupul de