Pleaca gerul, vine naboiul! (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava a anunţat miercuri, la prânz, că pentru perioada 27 ianuarie- 3 februarie a fost emisă o Avertizare Hidrologică privind menţinerea blocajelor de gheaţă, curgerilor de năboi şi a podurilor de gheaţă. În ultima perioadă, pericolul de inundaţii din zona de munte a judeţului s-a accentuat, marţi, pe râul Bistriţa formându-se trei poduri de gheaţă imense, parţial compacte, care se întindeau pe aproape 12 kilometri.

Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Vatra Dornei, Dorna Arini şi Broşteni au fost alertate pentru a acţiona în conformitate cu Planurile Locale de Apărare Împotriva Inundaţiilor şi Îngheţurilor, de asemenea în zonă deplasându-se specialişti de la Sistemul de Gospodărire al Apelor (SGA) Suceava şi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cu misiunea de a monitoriza permanent evoluţia acestor poduri de gheaţă.

Potrivit SGA Suceava pe râul Bistriţa, în zona staţiei hidrometrice Dorna Arini, pe raza comunei cu acelaşi nume, îngrămădirea de năboi şi gheaţă existentă s-a extins puternic în cursul nopţii de luni spre marţi, măsurând, marţi, la ora 11.00, 4,8 kilometri. Podul îşi avea limitele de la 800 m. aval de staţia hidrometrică din Dorna Arini până în imediata apropiere a confluenţei cu râul Dorna, în municipiul Vatra Dornei.

De asemenea, un pod aproape la fel de lung, de 4,5 kilometri, se formase marţi, pe tronsonul de pe râul Bistriţa cuprins între confluenţa acestuia cu pârâul Fierului, în satul Lungeni, şi până la dispensarul veterinar din Broşteni, stratul de gheaţă având o grosime de aproximativ 30 de centimetri.

Tot în comuna Dorna Arini, încă de luni, în apropierea podului de la Rusca, s-a format o aglomerare de năboi şi gheaţă din amonte de pod, extinzându-se pe o lungime de 3 kilometri. Această aglomerare de gheaţă prezentau un pericol de inundare pentru aproximativ 50 de gospodării din satul Gheoghiţeni.

În cursul zilei de marţi, specialiştii pirotehnişti au dinamitat blocurile de gheaţă din această zonă de patru ori, intervenţiile fiind preventive, pentru deblocarea cursului de apă, fără a exista un pericol iminent.


Intră acum și în grupul de