Autoritățile sucevene puse să caute spații pentru organizarea de centre de vaccinare anti-Covid 19. Vaccinarea ar urma să înceapă din ianuarie, susțin autoritățile care recunosc că nu se știe când va fi aprobat un vaccin, ce capacitate de producție există, câte tipuri de vaccin vor fi alocate fiecărei țări UE și nici schema de vaccinare


Intră acum și în grupul de

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, subprefecții, Laura Morar și Daniel Prorociuc, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, col. Costică Ghiață, reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Dana Costea și comandantul Centrului Militar Județean Suceava, col. Mugurel Anton au participat, vineri, la o ședință de lucru, în sistem videoconferință,  cu membrii Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-COV-2.

Potrivit unui comunicat emis de Prefectura Suceava la finalul videoconferinței, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului României privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

Strategia de vaccinare îşi propune să contribuie la reducerea morbidităţii şi mortalităţii ca urmare a infectării cu virusul SARS- CoV-2, la menţinerea capacităţii de asistenţă medicală din partea sistemului public de sănătate şi la limitarea efectelor negative pe care pandemia de COVID-19 le-a produs asupra societăţii, economiei şi vieţii oamenilor.

Organizarea şi coordonarea activităţilor din cadrul procesului de vaccinare se realizează de către Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Structurile locale cu atribuţii în asigurarea bunei funcţionări a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 sunt: Instituţia Prefectului, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI), direcțiile de sănătate publică judeţene, unităţile administrativ-teritoriale, alte instituţii şi ONG-uri, furnizori publici şi privaţi de servicii medicale.

De menționat este că strategia include și o componentă de comunicare ce are ca scop promovarea vaccinării la nivelul grupurilor-ţintă.

Potrivit sursei citate, grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 sunt reprezentate de  personalul din domeniul sănătății, personalul din centrele rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS – COV-2, personalul din alte domenii cheie, esențial bunei funcționări a societății.

Totodată, strategia precizează că pentru această acțiune catagrafierea populaţiei se va face pe mai multe niveluri.

Astfel, se va catagrafia personalul din domeniul sănătăţii, domeniul social şi din serviciile esenţiale din infrastructura critică, care va beneficia de vaccinare la locul de muncă şi/sau în centre de vaccinare. Pentru fazele ulterioare, populaţia la risc şi populaţia generală vor fi catagrafiate la nivelul reţelei de medicină de familie şi/sau al autorităţilor locale şi prioritizate pentru vaccinare în funcţie de riscurile de sănătate asociate şi în funcţie de exprimarea consimţământului.

„Definirea etapelor de vaccinare și a momentului probabil pentru inițierea fiecărei etape de vaccinare se va stabili în funcție de momentul estimat de aprobare, producție și alocare a unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară”, se arată în comunicat.

Etapa I:

– definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare – una sau două doze)

– include persoanele din categoria I (lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat)

– se derulează prin unități sanitare/centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare, după caz.

Etapa a II-a:

– definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare – una sau două doze)

– include persoanele din categoria a II-a (populația la risc)

– se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.

Etapa a III-a:

– definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare – una sau două doze)

– include populația generală din categoria a III-a,

– se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.

„Totodată, în cadrul întâlnirii, au fost purtate discuții pe marginea identificării de spații la nivel județean, în care să poată fi desfășurată campania de vaccinare, pentru etapa I.  Aceasta va fi demarată începând cu luna ianuarie 2021”, mai arată sursa citată.


Intră acum și în grupul de