Explozia de la Rădăuți s-a produs din cauza acumulărilor de gaze în timp ce muncitorii efectuau sudura conductei. Unul dintre ei a suferit răni și arsuri grave, iar celălalt a fost rănit la un picior


Intră acum și în grupul de

O explozie s-a produs, miercuri seara, la conducta principală de distribuire a gazului metan în zona centurii de ocolire a municipiul Rădăuți, rănind doi muncitori (46 și 47 ani), ambii din comuna Belcești, județul Iași.

Pe lângă cele relatate anterior, precizăm că în seara respectivă s-a executat lucrarea de extragere a gazului de pe conductă, cu scopul de a fi modificată traiectoria. De această lucrare s-a ocupat o societate comercială din Gura Humorului, beneficiar fiind o altă firmă, din București.

Astfel, în dimineața de marți, au fost luate măsuri pentru efectuarea de lucrări la modificarea traseului conductei de gaze, adică secționarea, golirea și aerisirea conductei.

În aceste condiții, muncitorii efectuau lucrarea de modificare a conductei și se aflau în groapa de poziție realizată în vederea ajustării dimensiunilor cuponului de conductă pentru reîntregirea conductei de gaz, aflată în imediata apropiere a Centurii mun. Rădăuți, la 150 m de sensul giratoriu ce face descărcarea traficului greu spre DN 17A și DJ 178B.

După ce a fost îndepărtată o secțiune de cca. doi metri din conducta respectivă, la cele două capete ale conductei au fost efectuate mai multe suduri pe parcursul zilei.

La un moment dat, în jurul orei 18:00, unul dintre muncitori s-a apropiat din nou cu aparatul de sudat de unul din capetele conductei, astfel având loc o deflagrație din cauza acumulărilor de gaze provenite din emanații din interiorul conductei. După explozie, ambii bărbați au fost proiectați la o distanță de 3-4 m de capătul conductei.

Subiectul Zilei de la marginea “centurii” Din Radauti

Subiectul Zilei de la marginea “centurii” din Rădăuți. Cine va raspunde pentru explozia de ieri seara cand doi oameni au fost grav răniți?

Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 16 decembrie 2020

Prin urmare, unul dintre muncitori a suferit arsuri la nivelul feței și corpului, iar celălalt muncitor a suferit răni la picioare.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Rădăuți și echipaje de prim ajutor. Întrucât în zonă nu era posibil accesul autoturismelor, cei doi bărbați au fost transportați cu un excavator până la drumul de acces unde au fost preluați de echipajele Serviciului de Ambulanță.

Unul dintre muncitori a fost transportat la Spitalul din Rădăuți de unde a fost trimis la Spitalul Județean de Urgență Suceava, fiindu-i a stabilit diagnosticul: ”politraumatism prin explozie, accident de muncă; arsură gr. II-IV, abdomen inferior, coapse aproximativ 15-20%”.

Celălalt muncitor a ajuns la Spitalul din Rădăuți cu plagă la piciorul drept.

În prezent, se efectuează cercetări în vederea stabilirii cauzei exacte a exploziei. Totodată, s-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „vătămare corporală din culpă” și „distrugerea”.


Intră acum și în grupul de