IPS Calinic aduce clarificări privind numirea în parohii a preoților pe sistemul „tată-fiu”: Nu-mi permit să fac astfel de numiri. Dacă postul este eliberat, la concurs poate participa și fiul preotului pensionar


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a făcut, sâmbătă, precizări privind eventuale numiri în funcție de preot de tipul tată-fiu.

Ierarhul BOR a fost întrebat de un credicios dacă în virtutea vechilor și bine știutelor «tradiții» ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va fi de acord în continuare, cu numiri pe posturi de preoți și diaconi, în parohii de tipul sau sistemul «tată – fiu»

În răspuns, IPS Calinic spune că nu își permite să facă astfel de numiri.

„Hotărârile Sfântului Sinod nu-mi permit să fac astfel de numiri, însă nu exclud posibilitatea ca, atunci când parohia se vacantează, – reţineţi, când parohia se vacantează –, printre candidaţii care se vor prezenta la concurs să fie şi fiul acelui preot pensionar. Însă, în urma examenului care se va susţine pentru parohia respectivă, locul va fi ocupat de cel mai bun dintre concurenţi. Dacă fiul preotului va fi cel mai bun, ar fi nedrept să nu fie numit. Examenul va respecta criteriile de transparenţă şi echitate şi cine va dori, va putea verifica corectitudinea acestuia”, a conchis IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de