A spart sistemele informatice cu „calul troian”


Intră acum și în grupul de

De la începutul anului, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoşani, cu sprijinul Serviciului Judeţean de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani şi S.R.I. – Direcţia Judeţeană Botoşani, au efectuat activităţi de cercetare complexe în privinţa unui tânăr din Dumbrăveni, B. MARIUS, în vârstă de 20 de ani.

Potrivit IPJ Suceava, acesta în perioada ianuarie – februarie 2010, folosind programe informatice de tip „cal troian” deţinute fără drept, a accesat neautorizat sistemele informatice ale mai multor persoane din România, a alterat datele existente în acestea şi a constrâns utilizatorii, prin ameninţarea cu pierderea datelor, să achiziţioneze cartele de reîncărcare pentru telefoane mobile şi să îi comunice codul acestora, pentru a intra în posesia datelor infomatice respective.

Luni, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, împreună cu procurorul de caz au efectuat o percheziţie domiciliară la locuinţa suspectului, pe timpul căreia au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor: o unitate centrală, 7 suporturi optice, două telefoane mobile şi 13 cartele SIM folosite la comiterea faptelor şi au pus în executare un mandat de aducere.

În urma probatoriului administrat, procurorul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoşani a dispus reţinerea pentru 24 ore a lui B. MARIUS sub aspectul comiterii infracţiunilor de acces, fără drept, la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate, alterarea integrităţii datelor informatice, deţinere fără drept al unui program informatic şi şantaj, iar marţi, la propunerea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoşani, Judecătoria Botoşani a emis împotriva inculpatului, mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 zile.
Cercetările sunt continuate în vederea probării întregii activităţi infracţionale.


Intră acum și în grupul de