Sindicaliștii suceveni au transmis prefectului județului Suceava nemulțumirile salariaților din sănătate și asistență socială. Detalii privind revendicările sindicaliștilor și promisiunile autorităților

Cel mai mare sindicat din România, CNSLR-Frăția a solicitat Prefectului județului Suceava întrunirea Comisiei Județene de Dialog Social în care să fie analizate nemulțumirile salariaților din sănătate și asistență socială, întrunire convocată de prefectul Alexandru Moldovan în data de 8 ianuarie.

Potrivit Prefecturii Suceava, nemulțumirile salariaților din sănătate și asistență socială au apărut ca urmare a OUG nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

În acest context, revendicările salariaților din sănătate și asistență socială susținute de Federația Sanitas din România sunt:

– aplicarea prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice;

– stabilirea sporului de condiții prin raportare la salariul de bază aflat în plată;

– acordare stimulentului de risc salariaților din sistemul de asistență socială.

Sursa citată precizează că discuțiile s-au axat pe identificarea unor soluții în vederea modului de aplicare legii privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice, în contextul apariției OUG menționat.

Prefectura Suceava susține că, „față de revendicările prezentate de către reprezentanții sindicatelor, dar și a precizărilor acestora, a reieșit că la nivelul județului Suceava a fost dispuse măsuri imediate de către autoritățile publice județene, de natură a asigura recompensarea tuturor persoanelor din domeniul medical și de asistență socială angrenate în lupta împotriva coronavirusului, iar în situații punctuale, a fost dispusă reanalizarea acestora și corectarea lor, fiind asigurată o abordare echitabilă la nivelul salariaților”.

Totodată, Prefectul Moldovan a declarat în fața sindicaliștilor că autoritățile județene sunt disponibile de a acorda sprijin necondiționat salariaților din sistemul de sănătate și asistență socială, angajându-se în mod public în susținerea solicitărilor formulate, prin efectuarea în regim de urgență a demersurilor necesare în vederea clarificării cadrului normativ, care ar permite soluționarea favorabilă imediată a integralității revendicărilor formulate de către reprezentanții salariaților din sistemul de sănătate și asistență socială de la nivelul județului.

Totodată, Moldovan a ținut a făcut apel la reprezentanții sindicatelor pentru o informare corectă în rândul membrilor asupra beneficiilor vaccinului, de natură a ne proteja sănătatea, nouă și celor dragi, dar și de a ne permite la revenirea la o viață normală.

De menționat că la întâlnire au participat reprezentanți ai UJ CNSLR FRĂȚIA Suceava, USJ SANITAS Suceava, USJ SANITAS Gura Humorului, conducerea Consiliului Județean Suceava, reprezentanți ai  ITM Suceava, CJASS Suceava, DSP Suceava și ai DGASPC Suceava.