IPS Calinic îndeamnă pe cei cărora li se percep taxe de înmormântare să reclame situația la protopopiatele de care aparțin parohiile respective


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a reiterat că nu există taxe de înmormântare care să fie percepute de preoți și a îndemnat pe cei cărora li se solicită anumite sume de bani să reclame situația la protopopiatele de care aparțin.

Astfel, un credincios l-a informat pe ierarh că într-o parohie aferentă Protopopiatului Suceava II se cere câte 500 lei de preot, 200 lei pentru dascăl și 150 lei pentru pălimar, iar la înmormântare participă întotdeauna doi preoți, respectiv ginere şi tata socru care încasează astfel împreună 1000 de lei.

Acesta îl întreabă pe IPS Calinic dacă situația este normală și spune că are și o înregistrare în acest sens. „Să o fac publică sau veți lua măsuri?”, mai întreabă respectivul.

IPS Calinic i-a transmis acestuia că pentru a se putea dispune o verificare a celor semnalate, să înainteze înregistrarea respectivă către Protopopiatul Suceava II.

Un caz asemnănător este prezentat de o femeie care se întreabă ce este de făcut dacă preotul cere o sumă de 400 lei pentru o înmormântare, indiferent dacă familia este săracă sau nu?

Și în acest caz IPS Calinic spune că nu se poate impune o anumită sumă.

„Dacă vă condiţionează înmormântarea de plata respectivei sume, adresaţi-vă protopopiatului de pe raza căruia face parte parohia respectivă”, a transmis IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de