Analiză critică a urbanismului sucevean:Cartierul Ițcani e uitat, Burdujeni are o imagine de tristă ghetoizare, Obcini e sufocat de construcții forțate, iar în cartierul Europa calitatea locuirii este înlocuită de un utilitarism sinistru. Suceava rămâne un oraș frumos doar prin memoria trecutului.


Intră acum și în grupul de

Arhitectul sucevean Beniamin Atodiresei, specializat în urbanism, a constatat cu mâhnire că ceea ce a prezentat administrația PNL-USR a municipiului Suceava ca fiind cele 35 pentru 2021 reprezintă o abordare profund eronată care arată că nu există o perspectivă real profesionistă asupra dezvoltării urbane și că administrația locală riscă imaginea, atractivitatea și plăcerea locuirii, reducând Suceava la un oraș frumos doar prin memoria trecutului.

Beniamin Atodiresei a făcut o analiză succintă a situației municipiului Suceava și a ceea ce administrația locală își propune să realizeze pe care o prezentăm integral:

1. Nu apare între priorități chestiunea PUG-ului municipiului și este eliminată bugetarea participativă.

Abordarea este profund eronată și total inadecvată contextului social și cultural actual. Ea reflectă rece faptul că nu există o perspectivă real profesionistă asupra dezvoltării urbane, iar rolului cetățenilor ca participanți la treburile cetății este ignorat.

2. Lista program abundă de intenţii de a realiza diverse construcții însă toate în lipsa unui cadru reglementat.

Simplificat: nu te poți dezvolta coerent, echilibrat și anticipativ fără un PUG articulat în urbanismul și arhitectura care generează calitate atât spațiului public cât și locuirii.

În lipsa PUG-ului se va menține ca formă de abuz practica PUZ-urilor pe parcelă. Iarăși forțări ale legii, conivențe între instituții, mediu profesional și investitori, cu un efect deformator asupra orașului și locuitorilor.

3. Lipsește total gândirea integratoare în tratarea cetățenilor. Astfel cartierele periferice rămân rupte de oraș și lipsite de atenție. Construirea a unui obiectiv prin fiecare cartier e doar praf în ochii celor obișnuiți cu puțin și nicidecum dezvoltare.

Locuitorii din Ițcani, Burdujeni sau Europa au același drept la calitatea vieții și confort al locuirii ca și al celor din centru. Sunt la fel de cetățeni și la fel de contribuabili.

4. Lipsește perspectiva de dezvoltare sustenabilă care este condiționată de înțelegerea posibilităților de extindere şi de relaționare a oraşului.

Simplificat:

  • Ieșirea spre Rădăuți. Cartierul Ițcani este izolat de oraș, cu dotări și infrastructură precară, cu patrimoniu construit uitat, și cu o perspectivă de extindere sănătoasă și creștere a activității foarte redusă.
  • Ieșirea spre Botoșani. Cartierul Burdujeni are o soartă puțin mai bună, dar imaginea de ansamblu este cea de tristă ghetoizare. Noile construcții sunt realizate în lipsa urbanismului, a respectării normelor și a infrastructurii. Salvarea este dată de fosta zona industrială ce alături de mall-uri poate susține locuire, dar cadrul general rămâne nereglementat.
  • Ieșirea spre Ipotești. Cartierul Europa este o grozăvie urbanistică, fără reglementări, unde calitatea locuirii este înlocuită de un utilitarism sinistru.
  • Ieșirea spre Scheia. Cartierul Obcini este închis și deja sufocat de construcții forțate.
  • Ieșirea spre Fălticeni – poate susține extinderea rațională a municipiului. Cu toate acestea lipsește gândirea strategică deși sunt strategii goale în toate dosarele administrație.

Păstrând această direcţie și atitudinea de ultim mandat, administrația locală riscă imaginea, atractivitatea și plăcerea locuirii, reducând Suceava la un oraș frumos doar prin memoria trecutului.


Intră acum și în grupul de