IPS Calinic recomandă preoților să nu ceară de la credincioși foloase materiale exagerate pentru a-şi construi palate și le interzice să „deschidă cartea”


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a atenționat preoții suceveni că dacă le citesc credincioșilor rugăciuni să nu solicite sume exagerate, iar în același timp i-a avertizat pe cei care practică „deschisul cărții” să nu o mai facă pentru că riscă să fie caterisiți.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost întrebat de o femeie dacă este normal ca un preot să deschidă Sfânta Carte în biserică sau acasă pentru a primi aşa-zise donaţii din care şi-a construit un palat, dând exemplul unui preot.

IPS Calinic a spus că este normal ca un preot să citească credincioşilor, în biserică sau acasă, rugăciuni la toată trebuinţa, însă nu în schimbul unor exagerate foloase materiale pentru a-şi construi palate.

„Dacă unele persoane mai oferă preotului câte ceva, însă fără ca rugăciunea să fie condiţionată de acest aspect, consider că acelora nu li se trage sărăcia din asta”, a continuat ierarhul.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților arată că în Faptele Apostolilor se spune că „Anania, cu Safira, femeia lui, şi-a vândut ţarina […] şi aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor”, iar în ceea ce privește viaţa de obşte, tot în Faptele Apostolilor se menționează: „Iar inima şi sufletul mulţimii celor ce au crezut erau una şi nici unul nu zicea că este al său ceva din averea sa, ci toate le erau de obşte” (4, 32); şi iarăşi: „Iar toţi cei ce credeau erau laolaltă şi aveau toate de obşte”.

Mai mult, IPS Calinic a subliniat că în ceea ce privește „deschisul cărții” a trimis,  la nivel de eparhie, o circulară prin care preoţii au fost rugaţi să nu recurgă la practici străine rânduielii Bisericii Ortodoxe, care pot atrage după sine depunerea din treaptă sau chiar caterisirea.

„Dechisul Cărții” este o practică precreştină care se află în legătură directă cu zodiacul, cu datele personale ale celui căruia i se „deschide Cartea” şi cu poziţia astrelor și nu este conformă cu canoanele Bisericii Ortodoxe.


Intră acum și în grupul de