Revolta din PNL a fost parțial înăbușită. De ce s-a folosit Rareș Bogdan de numele lui Gheorghe Flutur pentru a da greutate demersului?


Intră acum și în grupul de

Revolta din PNL lansată de prim-vicepreședintele partidului Rareș Bogdan duminică seara și continuată luni dimineața de secretarul general al formațiunii, Robert Sighiartău, a fost stopată luni după amiaza după ce, potrivit unor surse, Ludovic Orban ar fi avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis.

Rareș Bogdan, care avea pregătită o nouă intervenție la o televiziune națională pentru a explica demersul pe care îl face și de ce cere demisia președintelui PNL Ludovic Orban, nu a mai apărut și nici nu a oferit explicații.

Cu o zi înainte, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a prezentat și câteva nume care a face parte din Gruparea anti-Orban din partid, respectiv Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Mircea Hava, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc.

Doar Sighiartău a intervenit să susțină demersul lui Bogdan, iar restul nu au dat semnale că ar aproba acțiunea.

Marți dimineața, președintele liberal al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a lansat un atac la adresa conducerii PNL, cerând demisia tuturor acelora care au girat prin vot deciziile luate în BPN și nu doar a lui Ludovic Orban.

Alin Tișe lasă să se înțeleagă că ar putea fi și o ruptură în partid și că ar trebui să demisioneze cei care nu au luat parte la decizie.

„Dar, tocmai pentru că unii sunt politicieni  autentici, nu mă aștept ca cineva să demisioneze sau să-și recunoască vreo responsabilitate. Dragi colegi, cred că noi, cei mulți din partid care nu am participat la luarea deciziilor în PNL, suntem responsabili că i-am lăsat să ne conducă în acest mod. Și tot noi va trebui sa demisionăm. Da, mă gândesc!”, a scris Alin Tișe pe pagina sa de socializare.

Este probabil mesajul că în lipsa unei reformări a PNL, foști membri ai PDL să se regrupeze într-o nouă formațiune politică.

Pare că „Marele Partid Național Liberal” format prin fuziunea PNL cu PDL și-a încheiat menirea.

De fapt, PNL și fostul PDL s-au aliat în mai multe ocazii având ca principal scop susținerea unui candidat la funcția de președinte al României.

În 2004, PNL și PD au format Alianța DA, care l-a adus la Palatul Cotroceni pe Traian Băsescu, alianță în care Gheorghe Flutur a fost unul dintre liderii marcanți.

Ulterior, simțind că nu va mai putea avea susținerea liberală în 2009, Băsescu a recurs la o stratagemă și a rupt o parte din PNL, prin înființarea, la 1 martie 2007 a  Partidului Liberal Democrat, partid care a fost coordonat de Gheorghe Flutur și care, la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007 obține trei europarlamentari și un scor național de 7,78 la sută.   

La doar câteva zile după acest succes al noii formațiuni, PLD fuzionează cu PD și formează PDL, partidul care îi va aduce lui Traian Băsescu încă un mandat de cinci ani de președinte al României.

Pentru viitoarele alegeri prezidențiale din 2014, un alt proiect se conturează, respectiv fuziunea dintre PNL și PDL, care a fost anunțată intempestiv după alegerile europarlamentare din 2014 când cele două formațiuni au  scoruri modeste, de 15 și respectiv, 12,23 la sută.

„Marele Partid Național Liberal” a fost format astfel din PNL care venea din fosta alianță cu PSD în USL care a luptat pentru a îndepărta PDL de la guvernare, iar PDL era fragilizat după ruptura de Traian Băsescu care a inițiat PMP.

Atunci proiectul „Marelui Partid Național Liberal” a fost necesar pentru susținerea, cu succes, a candidaturii lui Klaus Iohannis la Președinția României, iar unul dintre artizanii acestei unificări pe partea dreaptă a eșicherului politic a fost Gheorghe Flutur.

Același „Mare Partid Național Liberal” a fost și cel care l-a susținut pe Klaus Iohannis pentru realegerea în funcția de președinte al țării.

Klaus Iohannis nu mai poate candida pentru un nou mandat, iar în aceste condiții, se pare că proiectul „Marelui Partid Național Liberal” și-a pierdut cauza, mai ales că PNL a obținut un scor modest la alegerile parlamentare și, deși are premier, a pierdut controlul guvernării.

Acum, mai mulți lideri din Marele Partid Național Liberal, majoritatea foști membri ai PDL încep să ceară reforma formațiunii, fiind cumva scenariul prin care în 2007 s-a format PLD.

Poate de aici a venit și nevoia lui Rareș Bogdan de a-l atrage pe Gheorghe Flutur în grupul „reformiștilor” pentru că a fost o piesă importantă în toate transformările din zona de dreapta a eșicherului politic.


Intră acum și în grupul de