Judetul Suceava se confrunta cu probleme legate de restituirea proprietatilor si plata despagubirilor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Guvernul va trebui să găsească o soluţie pentru proprietarii ce nu pot fi puşi în posesie din cauză că nu există teren liber, a declarat joi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, arătând că o mare parte din persoanele care vin la el în audienţă au probleme legate de restituirea proprietăţilor, atât terenuri cât şi case, cât şi în ceea ce priveşte despăgubirile pentru proprietăţi pe care le-au avut.

Potrivit şefului deliberativului judeţean, în urma unei analize cu reprezentanţii Prefecturii Suceava s-a constatat că există mai multe tipuri de probleme legate de restituirea proprietăţilor sau plata despăgubirilor. Astfel, din cele aproximativ două mii de cereri pentru despăgubiri pentru persoanele care au avut proprietăţi în nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei, doar 112 au fost admise, arătând că majoritatea foştilor proprietari nu au avut toate actele doveditoare.

În ceea ce priveşte persoanele refugiate din Cadrilater, au fost depuse un număr de 23 de dosare prin care se cereau despăgubiri pentru proprietăţile deţinute şi că nu au fost plătite despăgubiri.

În ceea ce priveşte restituirea de imobile prin Legea 10/2001, din 2700 de dosare, în o sută de cazuri foştii proprietari au fost puşi în posesie în natură. La legile fondului funciar sunt aproximativ 33.000 de cereri pentru 358.000 hectare din care 326.000 ha pădure, fiind validată retrocedarea a 41.000 de hectare.

Totodată, el a mai precizat că pentru suprafeţe de 2.800 de hectare de pădure şi 500 de hectare de terenuri agricole validate pentru retrocedare sau pentru care există hotărâri judecătoreşti de restituire nu există terenuri pe care acestea persoane să fie puse în posesie.


Intră acum și în grupul de