Încă o amânare pentru vaccinarea cu prima doză împotriva Covid-19. Persoanele programate în perioada 30 ianuarie – 11 februarie vor fi reprogramate după 16 februarie

Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 a anunțat, în data de 29 ianuarie, că procesul de vaccinare a fost amânat, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale.

„35.304 persoane care deservesc activități esențiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie–11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze”, se arată în comunicatul Comitetului.

CNCAV ia ca măsură de siguranță, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie și 11 februarie, pentru data de 16 februarie și ulterior, în ordinea planificării inițiale.

Astfel, persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea inițială. Totodată, se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile și a celor fără adăpost.

Fiecare persoană va fi înștiințată prin SMS cu privire la data și intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate și telefonic.

Sursa citată precizează că această situație este una temporară, până la data de 15 februarie. Astfel, ca organism interministerial cu rol de coordonare a Campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, CNCAV se preocupă să asigure un mediu favorabil și sigur pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a tuturor activităților de vaccinare.

Potrivit sursei citate, această măsură a fost luată având în vedere diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie.

CNACV preceziază că această companie farmaceutică a anunțat, astăzi, livrarea în data de 5 februarie, a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior.

Totodată, a fost laut în calcul și comunicatul EMA din 28 ianuarie privind modificarea Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP) Comirnaty, respectiv clarificarea indicației de administrare a dozei de rapel la exact 21 de zile după administrarea primei doze.