ISU Suceava:22 de incendii și mai multe case mistuite de flăcări în 48 de ore. Majoritatea incendiilor au izbucnit de la coșuri de fum necurățate sau defecte//FOTO-VIDEO


Intră acum și în grupul de

Scăderea temperaturilor din ultima perioadă a determinat o creștere a numărului incendiilor produse de coșurile de fum necurățate sau defecte din localități sucevene.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată,  în județ s-au înregistrat, doar în ultimele 48 de ore, 22 de incendii din care 18 au avut cauza legată de coșuri de fum necurățate sau neprotejate termic corespunzător.

Chiar dacă majoritatea acestor incendii nu s-a soldat cu pagube materiale însemnate, pericolul a existat, și dacă nu ar fi fost observate și lichidate la timp, casele ar fi fost cuprinse de flăcări.

Din păcate, unul dintre aceste incendii la coșul de fum a distrus o locuință din municipiul Câmpulung Moldovenesc, iar alte trei incendii, au avut cauza legată de defecțiuni ale instalației electrice, și s-au înregistrat consecințe nefaste pentru bunurile proprietarilor respectivi.

Astfel, sâmbătă dimineața la ora 11:20 a izbucnit un incendiu la o gospodărie din cătunul Dubol, satul Argel, comuna Moldovița.

Pompierii militari ai Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Moldovița și Vatra Moldoviței, au intervenit cu 5 autospeciale de stingere pentru localizarea și lichidarea incendiului.

La sosirea echipajelor, ardeau generalizat casa de locuit și anexele gospodărești, construcții majoritare din lemn, cu pericol de propagare la gospodăria învecinată, aflată în imediata apropiere. Dezvoltarea incendiului și propagarea flăcărilor au fost favorizate de vântul foarte puternic, dar și de construcțiile majoritare din lemn.

Incendiul a fost lichidat după o intervenție de aproape șase ore.

În flăcări au ars casa de locuit și bunurile din interior, pe o suprafață de aproximativ 90 mp, magazia de lemne pe 60 mp, adăpostul de animale pe 100 mp, circa 8 tone de lucernă, 12 metri cubi de lemn și alte bunuri.

Incendiul a izbucnit din podul locuinței, iar cauza probabilă de izbucnire a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric defect.

Pompierii au salvat gospodăria învecinată.

Tot sâmbătă dimineața, la 11:30 a fost anunțat un incendiu la o casă de locuit din satul Ulma, comuna Straja.

Pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Vicovu de Sus și ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Straja, au intervenit cu 4 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea acestuia.

La sosirea echipajelor, ardea generalizat locuința cu pericol de propagare la anexele gospodărești, dar și la casa învecinată.

Incendiul a fost lichidat după o intervenție de circa patru ore, iar în flăcări au ars casa de locuit, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, și bunurile din interior.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de coșul de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

Pompierii au salvat bucătăria de vară și grajdul, precum și locuința învecinată.

Sâmbătă după amiaza, a fost seiszat un alt incendiu de această dată în Câmpulung Moldovenesc unde au intervenit pompierii militari ai Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc cu 3 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea echipajelor, ardeau acoperișul și mansarda locuinței cu pericol de propagare la întreaga construcție (din lemn) și la anexele gospodărești.

Incendiul a fost lichidat după o intervenție de șapte ore, iar flăcările au distrus acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 100 mp, mansarda pe 50 mp, obiecte de mobilier, bunuri casnice și altele și s-au degradat mai multe bunuri și pereții interiori.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de coșul de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

Prin intervenția lor pompierii au salvat restul casei de locuit și anexele gospodărești.

Sâmbătă în jurul orei 23:40 a fost semnalat un incendiu la o casă de locuit din localitatea Calafindești unde au intervenit pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Siret, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Calafindești cu 3 autospeciale de stingere.

La sosirea echipajelor, ardea acoperișul locuinței, cu pericol de propagare la întreaga casă.

Incendiul a fost lichidat la ora 1:00, iar în flăcări a ars acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 75 mp și s-au degradat elemente de tâmplărie, obiecte de mobilier și alte bunuri.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de echipamentul de un bec defect.

Duminică dimineața, la ora 06:08 a fost semnalat un incendiu la o gospodărie din comuna Dornești unde au intervenit pompierii militari ai Detașamentului de Pompieri Rădăuți și ai Gărzii de Intervenție Siret, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dornești cu 4 autospeciale de stingere.

La sosirea echipajelor, ardeau acoperișul casei de locuit și o anexă gospodărească, cu pericol de propagare la întreaga locuință, dar și la casa învecinată.

Incendiul a fost lichidat după o intervenție de peste două ore, iar în flăcări au ars casa de locuit și anexa gospodărească, pe o suprafață totală de aproximativ 170 mp și s-au degradat elemente de tâmplărie, obiecte de mobilier și alte bunuri materiale.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit, produs la aparrate electrice lăsate sub tensiune.

Pompierii au salvat restul casei de locuit și locuința învecinată.

ISU Suceava reamintește cetățenilor recomandările privind adoptarea măsurilor pentru prevenirea acestor incendii, cu atât mai mult cu cât urmează o perioadă mai lungă în care se vor înregistra temperaturi scăzute:

               La exploatarea coşurilor şi burlanelor pentru evacuarea fumului

               • Verificarea,  curăţarea  şi  repararea, dacă  este  cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată;

               • Coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele  combustibile  ale  pereţilor, planşeelor  şi acoperişurilor;

               • În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;

               • În poduri şi mansarde este interzisă amenajarea de afumători.

               La exploatarea instalaţiilor electrice

               • Nu vor fi utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;

               • Reparaţiile la instalaţiile electrice vor fi executate doar cu personal autorizat;

               • Nu vor fi suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a circuitelor;

               • Nu vor fi utilizate mijloace electrice de încălzire locală improvizate;

               • Vor fi supravegheate permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi şi vor fi deconectate în cazul în care apar defecţiuni;

               • Se interzice introducerea cablurilor electrice, fără ştecher, direct în prize şi folosirea în tablourile electrice a siguranţelor improvizate, având fuzibilul înlocuit cu liţă sau sârmă.

               La exploatarea sobelor cu şi fără acumulare de căldură

               • Înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare;

               • Se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia;

               • Este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului;

               • Este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile;

               • Sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă;

               • În faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 metri;

               • Nu se vor aşeza în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

               • Copiii nu vor fi lăsaţi niciodată nesupravegheaţi, cu focul aprins în sobă;

               • La construcţia unei sobe, se va avea în vedere ca fundaţia proprie a acesteia să nu fie amplasată direct pe pardoseala combustibilă sau pe grinzi de lemn ale planşeelor;

               • În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe este interzisă curăţirea cu substanţe inflamabile a duşumelelor şi a oricărui obiect;

               • Cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat.

               Foarte important!

               Solicităm cetățenilor să anunțe orice situație care poate pune în pericol viața, bunurile sau mediul, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!


Intră acum și în grupul de