Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar, optimist că SUMAL 2.0 va reduce drastic din furtul de lemn: Ar fi fost normal să nu se mai poată ieși cu lemn furat din pădure, dar e bună și varianta asta chiar dacă a îngenunchiat industria//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar a declarat la Analiza de Seară de la News Bucovina că este destul de optimist că noua variantă SUMAL 2 va duce la scăderea drastică a furtului de lemn.

SUMAL 2.0, cel mai important sistem informațional de urmărire a materialului lemnos, a devenit operațional de două săptămâni.

„Sunt destul de optimist. Chiar dacă în momentul de față toată industria e îngenunchiată. De ce e îngenunchiată? Pentru că cel care conduce SUMAL e un fost șef de ocol, nu un fost patron. Lemnele se fură din pădure. Normal, ar fi trebuit să faci niște măsuri aspre ca lemnul acesta furat să nu poată ieși din pădure. Nu au reușit”, a spus Boșutar apreciind că cei din domeniul silvic se acoperă unii pe alții.

El a explicat însă că Uniunea Europeană e pe capul României în privința furtului de material lemnos și că a fost necesară o acțiune din partea autorităților.

„Ce facem ca să reducem puțin din furt, dar să nu vină vina pe noi? Și au îngenunchiat industria pentru că au dat niște legi că trebuie să stai cu telefonul să-ți faci poză și ție. Dar, pe de altă parte, eu nu-s apărătorul industriei. Știu cum merge treaba, știu că ăștia sunt distruși, dar nu le țin partea pentru că sunt convins că se vor reduce drastic din furturi”, a spus Boșutar.

Activistul de mediu a menționat că de acum se pot vizualiza fotografii cu camioanele cu lemn de public.

„Au apărut pozele public și pentru cetățeni. Avem acum acces la poze cu noul Inspectorul pădurii. El e în lucru, dar se va finaliza”, a arătat Boșutar.

El a explicat că în Codul Silvic au fost incluse unele chestiuni bune și că una din propunerile sale a fost adoptată.

„A dispărut nelemnul, tocătura și nelemnul. Dacă bagi 1000 de mc de lemn în curte cu acte și 1000 de mc de lemn fără acte, trebuie să scoți tot o mie de mc de lemn cu acte și o mie fără acte. Până acum, toate resturile le tocai și acela nu era material lemnos. Acum, și o coșarcă cu rumeguș e material lemnos”, a spus Boșutar.

El a precizat că la Fălticeni este primul camion din România confiscat cu totul pentru că a fost prins cu rumeguș fără acte.

„A fost niște rumeguș care costa 300 de lei, s-a cubat și a ieșit peste 10 mc de rumeguș și a confiscat lemnul. Chiar dacă poți cumpăra lemn, că nu am reușit să oprim furtul din pădure, că nu ai cum, nu ai să poți ieși din curte cu lemnul acesta”, a declarat Boșutar.

Potrivit acestuia, principala metodă de scos lemnul din pădure și de furat era transportul multiplu.

„Acum ai poză. La lemnul furat făceai rost de acte. Acum vorbesc cu lemnarii și spun că ar cumpăra niște acte, dar trebuie să aibă o poză cu un camion și trebuie să mergi cu camionul plin până acolo, dar nu are cum pentru că acela are doar acte. Cât lemn se vindea cu acte și fără acte, atâta de mult se vindeau și acte. Erau ocoale, pe la Maramureș, care nu aveau un metru cub fizic pe teren, dar primea cotă. Din cei 18 milioane de mc, primea cotă un milion de mc și făcea un milion pe acte care erau vândute fictiv. Eu acum pot să cumpăr acte, dar nu se generează avizul dacă nu faci și poză la camion”, a subliniat Boșutar.

El a arătat că de acum nu se mai poate face  comerț cu acte fictive, iar tot lemnul e lemn și se mai poate confisca și mașina.

„Din punctul meu de vedere trebuie să avem răbdare. Ei au reușit să arunce presiunea din sectorul forestier pe industrie.  Dacă eram eu la butoane aș fi vrut să opresc furtul de lemn în pădure”, a spus activistul de mediu care însă este încrezător că în timp se va opri acest furt de lemn.


Intră acum și în grupul de