Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: IPS Calinic nu a interzis preoților să perceapă sume de bani, ci i-a rugat să ceară „cu decență” contribuțiile bănești


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis, miercuri, clarificări privind circulara din 14 august 2020 transmisă de IPS Calinic prin care se reiterau prevederi ale hotărârii Sfântului Sinod al BOR privind sumele oferite de credincioși pentru oficierea unor slujbe.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preotul  Alexandru Flavian Sava a transmis că  Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în circulara din 14 august 2020, „nu a interzis, ci a rugat preoții, ca prin consiliul parohial să ceară cu decență contribuțiile bănești”.

„Totodată a făcut trimitere la hotărârea Sfântului Sinod, care menționează faptul că există doar o singură taxă și aceea se va stabili de către consiliul parohial, taxă pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire. Tot în hotărârea Sfântului Sinod la care se face referire, se spune despre contribuțiile benevole, că reprezintă „sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor”, se arată în precizare.

Preotul Alexandru Sava a menționat că Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale.

„În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”, se menționează în comunicat.

Reamintim că IPS Calinic a fost întrebat de un enoriaș dacă a fost emisă vreo circulară adresată tuturor preoților din eparhie privind interzicerea impunerii taxelor pentru serviciile religioase, dar și dacă ar fi dispus să ofere preoților din subordine un sfat astfel cum ar fi ca la moartea unei persoane care este depusă la biserică. preotul să ofere în scris niște sfaturi creștinești privind rânduiala bisericească.

În răspunsul ierahului, IPS Calinic spune că „s-a dat o circulară în 14 august 2020 care, în fapt, întărea Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017, hotărâre care face referire la contribuţiile benevole ale credincioşilor şi taxele din parohii”.


Intră acum și în grupul de