Primele proceduri PET-CT și SPEC-CT au fost efectuate la Spitalul Județean Suceava. Explorările s-au făcut fără costuri din partea pacienților, fiind susținute de CJ Suceava. Conducerea SJU întocmește documentația pentru decontarea prin programe naționale și de la CNAS a viitoarelor investigații


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, a anunțat, miercuri, că săptămâna trecută s-a efectuat pregătirea personalului în vederea utilizării dispozitivelor PET-CT și SPEC-CT de la Laboratorul de Medicină Nucleară, cu această ocazie fiind efectuate și primele investigații folosind aceste două aparate.

Potrivit lui Calancea, în 23 februarie s-a finalizat a doua parte a trainingului destinat utilizării dispozitivului medical PET/CT, eveniment la care au participat toţi membrii Laboratorului de Medicină Nucleară, sub supravegherea trainerului grec Andreas Stratis – specialist în Educaţie Clinică şi Imagistică Moleculară, din partea General Electric Healthcare, cu participarea inginerului de service din partea General Electric, cât şi a echipei de training din partea Canberra S.R.L., firmă aflată în relaţie cu utilizarea dispozitivului de fracţionare a dozelor de FDG – KARL 100.

În cadrul acestui eveniment, s-au realizat 6 proceduri PET/CT în condiţii optime pentru pacienţii oncologici urmăriţi în cadrul secţiei oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava şi care se aflau pe listele de aşteptare în programul de monitorizare PET/CT, a menționat managerul SJU Suceava.

Calancea a spus că prin realizarea acestor examinări în laboratorul SJU Suceava, s-a urgentat evaluarea acestor pacienţi permiţând luarea rapidă a unei decizii terapeutice optime.

Totdată, în data de 24 februarie s-a finalizat, de asemenea, trainingul pentru dispozitivul SPECT/CT la care a participat aceeaşi echipă, realizându-se 3 examinări scintigrafice osoase pentru pacienţi monitorizaţi în cadrul secţiei oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava.

„Aceste explorări s-au efectuat fără costuri din partea pacienţilor doar prin susţinerea financiară a ordonatorului principal de credite – Consiliul Judeţean Suceava care a asigurat şi dotarea laboratorului cu toate mijloacele necesare realizării în bune condiţii a examinărilor în cadrul trainingurilor mai sus menţionate, în momentul actual conducerea unităţii împreună cu coordonatorul laboratorului fiind în plin proces de întocmire a documentaţiei necesare pentru a se deconta costurile viitoarelor investigaţii prin CNAS şi prin programele naţionale de sănătate existente”, a declarat Alexandru Calancea.

Laboratorul de Medicină Nucleară al SJU Suceava este dotat cu un PET-CT  care este tehnica cea mai sensibilă pentru studierea neinvazivă a fiziologiei, metabolismului și căilor moleculare la ființa vie, fiind o tehnică imagistică și cu un SPEC-CT, similar unui scientigraf care însă realizează imagini 3D.  


Intră acum și în grupul de