Explicații la Prefectura Suceava privind retrimiterea de examinatori cercetați de DNA la proba de traseu: exista riscul de blocare a examenului pe fondul lipsei de personal. Șeful serviciului, scms. Alexandru Duțuc, evită să spună dacă are încredere în ei


Intră acum și în grupul de

Lipsa de personal și pericolul blocării examenului pentru obținerea  permisului auto sunt principalele cauze care au determinat autoritățile sucevene să trimită la proba de traseu examinatori care au fost arestați preventiv fiind cercetați de procurorii anticorupție în cazul „fabricii de permise” de la Suceava.

Prefectul de Suceava, Iulian Cimpoeșu, a spus într-o conferință de presă că principala lui preocupare este să pună cetățeanul în centrul atenției și că a primit foarte multe mesaje în care i se cerea deblocarea serviciului de permise auto și înmatriculări.

El a spus că a discutat la Ministerul de Interne și s-a consultat și cu subcomisarul Alexandru Duțuc, șeful serviciului și cu cei doi subprefecți și că nu a fost găsită o variantă mai bună.

Prefectul a mai spus că a fost acuzat că a luat această decizie deși a fost coordonator al campaniei USR „Fără penali în funcții publice”, dar că această campanie face referire doar la persoanele condamnate definitiv.

Cimpoeșu a subliniat că nu îi place situația aceasta pe care a preluat-o la începutul mandatului și că acești angajați erau deja reveniți la serviciu fiind distribuiți în posturi de care nu este mare nevoie în acest moment.

Prefectul a mai spus că în acest caz se poate vorbi și de vina candidaților pentru că legea sancționează și mituitorul și mituitul.

Prefectul Iulian Cimpoesu si seful Serviciului Permise, Alexandru Dutuc – conferinta de presa comuna

Prefectul Iulian Cimpoesu si seful Serviciului Permise, Alexandru Dutuc – conferinta de presa comuna

Publicată de NewsBucovina.ro pe Luni, 15 martie 2021

Șeful Serviciului de Permise Auto și Înmatriculări, scms Alexandru Duțuc, a spus că cei trei examinatori care au intrat de luni în activitatea de examinare la proba de traseu nu au restricții în desfășurarea activității.

El a explicat că în week-end, ca urmare a suplimentării numărului de examinatori au fost reprogramați 750 de candidați pentru categoria B și 164 pentru categoriile C, D și E și că s-a redus cu 11 zile diferența pentru cei cu categoria B și cu o lună pentru celelalte categorii.

Potrivit lui Duțuc, timpul de așteptare între examinarea teoretică și cea practică s-a redus la două luni, considerând că este un interval de timp rezonabil, dar nu ideal.

El a spus că măsura nepopulară care s-a impus a fost luată pentru a se evita blocarea activității de examinare pentru că, dacă distanța între proba teoretică și cea practică trece de șase luni, se reia din nou tot examenul.

Duțuc a menționat că din cele 11 posturi de la acest serviciu, unul este vacant, un altul este ocupat de un coleg în concediu medical care a cerut să fie pensionat pe caz de boală, iar ceilalți nouă sunt cercetați de DNA Suceava, unul în arest preventiv, iar ceilalți sub control judiciar.

Posturile se vor vacanta doar dacă respectivii vor fi condamnați definitiv.

Scms Alexandru Duțuc a evitat să spună dacă are încredere în acești examinatori.

„Dacă mă întrebați de încredere pot să vă spun că în această meserie, de polițist, nu prea lucrăm cu încredere, lucrăm cu fapte concrete. Bineînțeles că este această prezumție de nevinovăție care trebuie luată în calcul, dar nu prea punem accent pe partea de încredere sau pe partea de afirmații. Încercăm să lucrăm cu probe și cu date concrete”, a spus subcomisarul de poliție.

Duțuc a menționat că va viziualiza, prin sondaj, înregistrările video ale probelor de traseu.

El nu a putut spune dacă examinatorii care sunt acuzați de corupție pentru permise auto ar fi contribuit, prin faptele lor, și la numărul mare de accidente rutiere de pe șoselele din județ pentru că ar trebui alte instituții să o facă.

Duțuc a mai spus că a luat în calcul ca acești examintori să fie detașați în alte județe de unde să vină alți examinatori la schimb, dar că nu se poate pentru că sunt sub control judiciar și nu li se permite să părăsească județul.

El a mai declarat că situația va dura câțiva ani până când se va soluționa dosarul în instanță.

„Din păcate, până când se va soluționa dosarul în instanță, situația acestui serviciu va fi de această natură. Oricine se va afla la comanda acestui serviciu va trebui să improvizeze foarte mult din cauza incertitudinilor privind situația personalului”, a spus Duțuc.

Întrebat dacă Radu Obreja va reveni la comanda serviciului după ce îi va înceta arestul, Alexandru Duțuc, a spus că acesta este ofițer în cadrul serviciului cu funcție de execuție.


Intră acum și în grupul de