Ion Lungu speră că subvenția plătită de Primăria Suceava la Bionergy nu va fi asimilată drept ajutor de stat: Sper să nu fie probleme ca să putem sprijini în continuare cu subvenții pentru acoperirea diferenței de preț


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că acordarea de subvenții pentru încălzire devine din ce în ce mai dificil din cauza normativelor europene.

„Se pune problema să nu se intre la ajutor de stat. În acest sens trebuie aprobare de la Bruxelles ca să poți să dai aceste subvenții”, a spus Lungu.

Primarul este încrezător că municipalitatea suceveană s-a încadrat în norme ca să nu fie considerat ajutor de stat.

El a explicat că subvenția pentru încălzire nu reprezintă ajutor de stat dacă sunt îndeplinite mai multe condiții.

Astfel, beneficiarul trebuie să aibă obligația prestării unui serviciu public, iar obligațiile trebuie să fie clar definite, iar municipalitatea are contract cu Bioenergy SRL.

Potrivit primarului o altă condiție este ca parametrii în care se calculează compensația trebuie să fie stabiliți în mod obiectiv și transparent.

„Avem calcule și hotărâri ale Consiliului Local cu cât este subvenția la populație și cât este subvenția pe care o plătește primăria”, a spus Lungu.

Totodată, compensația nu trebuie să depășeasă acoperirea integral sau parțial a costurilor suportate pentru îndeplinirea obligațiilor de serviciu public, a arătat primarul care menționează că nu este cazul la Suceava.

Mai mult, o altă condiție este ca operatorul care furnizează căldură să fi fost stabilit în urma unei licitații și a precizat că la Suceava a fost organizată licitație când s-a făcut noua societate de termoficare.

„Eu sper să nu fie probleme ca să putem sprijini în continuare cu subvenții pentru acoperirea diferenței de preț, care este în avantajul sucevenilor. Trag speranțe că odată cu reabilitarea sistemului de transport și distribuție vom avea în Suceava un serviciu de producere și furnizare a energiei termice civilizat și la prețuri suportabile pentru suceveni”, a conchis Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de