Coordonatorul medical județean Covid, dr. Alexandru Calancea: În județul Suceava restricțiile trebuie retrase cu precauție, dar nu cred că se mai justifică purtarea măștii în spații deschise neaglomerate. Rata de infectare e scăzută ca urmare a imunizării și respectării regulilor


Intră acum și în grupul de

Managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, coordonator medical Covid în județul Suceava, a declarat vineri la Analiza de Seară de la News Bucovina, că în județul Suceava restricțiile trebuie retrase cu precauție, dar consideră că masca în aer liber nu se mai justifică.

„Din punctul meu de vedere restricțiile trebuie retrase încet, cu precauție. Consider că, în acest moment- nu sunt un specialist, sunt un medic și managerul spitalului- dar consider că purtarea măștii în spațiile deschise nu se justifică. În spațiile închise: da, în spații aglomerate: da, dar în spațiile deschise nu se justifică. Atunci, pe măsură ce impui niște restricții când lucrurile progresează spre grav, la fel le retragi în momentul în care vezi că rata de infectare este din ce în ce mai mică în județul Suceava”, a spus Calancea.

Managerul SJU Suceava și coordonatorul medical județean pentru Covid a apreciat că nu ar trebui să se aștepe până când toate județele din țară să intre în scenariul verde pentru ca la Suceava să se ridice obligația purtării măștii în aer liber.

„Nu trebuie să așteptăm ca și ultimul județ din țară să ajungă la sub 1 la mie ca să scoatem obligația purtării măștii în spațiile deschise neaglomerate în județul Suceava”, a spus Calancea.

El a mai arătat că situația din Suceava este rezultatul imunizării și respectării măsurilor impuse.

„Paradoxal, în țară lucrurile merg din ce în ce mai rău, în Suceava din ce în ce mai bine. Lumea întreabă oare de ce? E trucaj? Nu-i trucaj! Este vorba în primul rând de imunizarea celor care au trecut prin boală și a celor care s-au vaccinat, dar și de respectarea normelor care sunt impuse și noi care știm să tratăm foarte bine această patologie”, a spus Calancea.

El a mai declarat că în ultimele patru săptămâni, de la zi la zi a fost o scădere a numărului de pacienți Covid la SJU Suceava.

„Dimineață am avut din 537 de pacienți total internați în spital un număr de 108 de pacienți cu patologie Covid. Este cel mai mic număr din ultimele 4-5 săptămâni. Este rezultatul imunizării celor care au trecut prin boală și celor care s-au imunizat prin vaccinare. De aceea eu spun că vaccinarea este piatra de temelie a noastră pentru a trece cu bine prin această pandemie, a trece cât mai repede și a scăpa de această pandemie”, a conchis Alexandru Calancea.


Intră acum și în grupul de