Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi primită în noaptea de Înviere în bisericile din județul Suceava, anunță vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă


Intră acum și în grupul de

Credincioșii ortodocși din județul Suceava vor primi și în acest an, în noaptea de Paște, Lumina Sfântă de la Ierusalim, a anunțat, marți, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă.

El a spus că și în acest an, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va fi organizată aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim la Suceava.

„Lumina Sfântă va fi adusă din nou la Suceava, după o pauză de un an, în condițiile în care în 2020 acest lucru nu a fost posibil având în vedere restricțiile impuse la acea vreme ca urmare a pandemiei de coronavirus”, a spus Barbă.

El a subliniat că se continuă, astfel, inițiativa președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur care, în anul 2009, a fost în delegația de la Ierusalim care a adus Lumina Sfântă, direct, la Suceava.

Arhivă: PC Velnic Melchisedec și Gheorghe Flutur în 2009 când a ajuns pentru prima dată Lumina Sfântă de la Ierusalim la Suceava

„Noi am finalizat discuțiile în ceea ce privește pregătirile pe Aeroportul Ștefan cel Mare Suceava. Restricțiile aflate în vigoare la această dată permit aducerea Luminii Sfinte, în condițiile impuse de normele în vigoare și cu respectarea tuturor regulilor specifice situației pandemice actuale”, a menționat Niculai Barbă.

Potrivit acestuia, Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim de Patriarhia Română, iar un avion în care se va afla o delegație condusă de un preot sucevean desemnat de Arhiepiscopie o va aduce de la București la Suceava.

 Lumina Sfântă va fi apoi împărțită conform regulilor stabilite de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

„Faptul că în acest an se reia aducerea Luminii Sfinte este un semnal mai mult decât îmbucurător în ceea ce privește revenirea la normalitate. Și trebuie subliniat, și aici, faptul că acum suntem în situația în care județul Suceava, la un an de la începutul pandemiei de coronavirus, se află pe ultimul loc în ceea ce privește rata de infectare cu noul coronavirus”, a mai spus Niculai Barbă.

Vicepreședintele CJ Suceava a mai declarat că, marți, 27 aprilie, va avea loc sfințirea troiței de la  Aeroportul Ștefan cel Mare Suceava care reprezintă scena Învierii Domnului și este realizată în tehnica mozaic.


Intră acum și în grupul de