Un anevrism cerebral rupt cu hemoragie cerebrală a fost tratat cu succes prin procedură minim invazivă la SJU Suceava. Bărbatul venise la UPU acuzând „cea mai cruntă durere de cap din viața mea”


Intră acum și în grupul de

Un anevrism cerebral rupt cu hemoragie cerebrală a fost tratat cu succes la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a declarat, miercuri, managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea.

El a spus că în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională, sfârşitul lunii aprilie, vine cu noi proceduri minim invazive, salvatoare de vieţi, premieră în această perioadă de pandemie.

Dr. Calancea a explicat că este vorba de embolizarea unui anevrism cerebral rupt la un pacient în vârstă de 55 ani.

Potrivit acestuia, pacientul s-a prezentat la U.P.U. din Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava pentru „cea mai cruntă durere de cap din viaţa mea” și i s-a stabilit diagnosticul de anevrism cerebral rupt cu hemoragie cerebrală.

Fiind o urgență majoră, echipa multidisciplinară, formată din neurochirurgul dr.Ticu Blănaru şi radiologul intervenţionist dr. Mihai Creţeanu jr., a decis tratarea urgentă a acestei afecţiuni în Spitalul Judeţean de Urgenţă prin embolizare, fiind o luptă contra cronometru.

Astfel, s-a efectuat procedura cu anestezie locală, apoi pe calea vaselor de sânge de la nivel inghinal, s-a ajuns până la nivel cerebral, cu ajutorul unui microcateter, prin care se livrează spirale de platină, care „înfundă” dilatarea anevrismală, ruptă în cazul acestui pacient.

Procedura a durat în jur de 60 minute, s-a desfăşurat fără incidente periprocedurale, cu recuperare rapidă a pacientului, fiind un succes total.

„Succesul intervenţiei a fost determinat de existenţa specialiştilor, a infrastructurii şi a dotărilor Spitalului Judeţean de Urgenţă, care permit pacienţilor accesul la medicina modernă. Procedurile minim invazive de radiologie intervenţională în cazul anevrismelor cerebrale rupte sunt pretabile la aproximativ 95% din cazuri, cu durată de spitalizare redusă şi complicaţii semnificativ mai mici, decât intervenţia neurochirurgicală clasică, deschisă”, a concluzionat dr. Alexandru Calancea.


Intră acum și în grupul de