Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului intră în evaluare pentru titulatura de „Școală ambasador a Parlamentului European”


Intră acum și în grupul de

Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului își dorește să obțină titulatura de „Școală ambasador a Parlamentului European” și parcurge metodologia EPAS pentru a beneficia de acest titlu.

EPAS este programul educativ “Școli ambasador ale Parlamentului European”, care a fost lansat în toate statele membre ale UE la începutul anului 2017, cu scopul de a îmbunătăți cunoștințele despre Uniunea Europeană în rândul tinerilor. În urma selecției, în Colegiul ,,Alexandru cel Bun’’ din Gura Humorului, au fost desemnați 15 ambasadori juniori care, după parcurgerea unor module introductive și jocuri interactive, se află în pragul începerii activităților bazate pe teme europene ce pot fi contactați pe platforme precum Facebook și Instagram, unde își desfășoară activitatea pe paginile ,,EPAS- Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului” și– respectiv @epas_cab.

De asemenea, ambasadorii proiectează în prezent și un punct de informare de tip Padlet, conținând informații de actualitate din toate domeniile ce activează în cadrul Uniunii Europene, ce va fi disponibil în cel mai scurt timp.

ÎN CE CONSTĂ AGENDA ACTIVITĂȚILOR?

Maratonul de activități a început deja miercuri, 5 mai,  cu prezentarea de tradiții legate de cele 27 de țări ce formează Uniunea Europeană. Cu titlul “Europa mai aproape de noi”, ambasadorii vor posta în fiecare miercuri prezentarea a patru țări din UE și principalele lor tradiții și obiceiuri, activitatea desfășurându-se pe parcursul a 7 săptămâni.

După acestea, agenda continuă cu un meci de dezbateri dedicat zilei de 9 mai, în care ambasadorii juniori se vor confrunta pe moțiunea ,,Acest parlament, în calitate de UE, ar interzice importurile de bunuri care nu respectă standardele sociale, ecologice și de muncă ale Uniunii.”, moțiune ce va fi abordată într-un mod inedit atât de echipa guvernului, cât și de cea a opoziției.

Unele activități depășesc granițele liceului ,,Alexandru cel Bun”, și chiar pe cele ale regiunii geografice, dovedind încă o dată caracterul universal al devizei ,,Unitate în diversitate’’. În această notă, ambasadorii au ales să sărbătorească Ziua Europei împreună cu alți ambasadori din celelalte colțuri ale țării, realizând individual câte un videoclip în care au împărtășit din viziunile și impresiile lor în legătură cu o țară membră a Uniunii, tinerii noștri reprezentând România. În vremuri atipice, tinerii au reușit să se apropie unii de alții, și să creeze prietenii bazate pe valori comune – valorile Uniunii Europene.

Următoarele activități la care participă ambasadorii juniori se vor desfășura în perioada 7-21 mai și sunt după cum urmează: ,,Treasure hunt”, care va avea loc în format online, ,,Confruntarea miturilor țărilor Uniunii Europene”, un webinar în care ambasadorii vor stabili deosebirile miturilor fiecărei țări,  ,,Workshop – Ce ar face un bun lider european?” – activitate de tip pairing, online, la care vor lua parte persoane din Uniunea Europeană și simularea unei sesiuni de alegeri pentru Parlamentul European ,,Gândește ca un europarlamentar”, care va fi realizată la cu mai multe clase de elevi din colegiu, sub forma unui joc pe roluri, în care se discută despre necesitățile UE. 

În final, ambasadorii juniori vor lua locul profesorilor pentru câteva ore, susținând sesiuni de informare despre Uniunea Europeană și Parlamentul European colegilor din liceu, pentru a crește gradul de informare în comunitatea din care fac parte. Tinerii de azi aleg să acționeze, să dezbată, să convingă pentru o Europă a viitorului.

Întreaga activitate va fi evaluată de către consultantul Biroului de Legătură al Parlamentului European din România în luna iunie, iar în urma evaluării, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului va primi titulatura de „Școală ambasador a Parlamentului European”.

„Sperăm ca verdictul să fie unul favorabil, întrucât știm că avem forța și responsabilitatea să continuăm proiectul și în anii viitori”, transmit reprezentanții colegiului humorean.

Flutur Mihnea, 9A

Obreja Andreea-Claudia, 10F

Tcaci Mihaela-Nicoleta, 10F

Golea Raluca, 11A

prof. Solonaru Elena-Sextilia


Intră acum și în grupul de