IPS Calinic, îngrozit de mizeria din unele cimitire din județ: Morții au fost îngropați de două ori- o dată sub pământul reavăn al ţării şi o dată sub mormanele de gunoaie care le guvernează


Intră acum și în grupul de
Sursa foto: arhiepiscopiasucevei.ro

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a vizitat în ultimele zile peste 200 de cimitire din județ și a fost îngrozit să constate că sunt neîngrijite, iar mormintele sunt acoperite de mormane de gunoi.

Într-un răspuns transmis unui enoriaș IPS Calinic a arătat că în Săptămâna Luminată a preferat să viziteze cimitirele din arhiepiscopie,iar în schimbul altor vizite a vizionat peste 200 de cimitire.

„Am constatat că morţii dumneavoastră au fost îngropaţi de două ori: o dată sub pământul reavăn al ţării şi o dată sub mormanele de gunoaie care le guvernează”, a arătat IPS Calinic.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a adăugat că evreii aveau în afara zidurilor cetăţii o groapă în care aruncau gunoaiele şi care se numea gheenă, iar în România aceasta se numeşte vărsătoare.

„Cam aşa arată, din păcate, unele dintre cimitirele eparhiei din care faceţi parte”, a apreciat IPS Calinic care a adăugat că are și fotografii în acest sens, dar că evită să le facă publice din respect faţă de credincioşii acestei eparhii.

„Când intru într-un cimitir eu am certitudinea că este un loc sfânt şi aceasta pentru că, printre cei care îşi dorm somnul de veci, mulţi dintre ei sunt sfinţi. Da, aşa cum citiţi, sfinţi! Sunt copii sfinţi, sunt mame sfinte, sunt taţi sfinţi; într-un cuvânt: sunt oameni sfinţi! Cei care şi-au abandonat rudele de Dincolo nu au însă o astfel de certitudine. De unde această constatare? Simplu! Din felul în care arată cimitirele, respectiv mormintele celor strămutaţi la Domnul, ale căror rude sau ai căror semeni trec cu indiferenţă pe lângă ele. Mergeţi în Elveţia sau Germania să vedeţi cum arată un cimitir, deşi respectivii, protestanţi fiind, nu au cultul morţilor! Din acest punct de vedere, vorba Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, „sunt mai creştini decât creştinii””, a mai transmis IPS Calinic.

Ierarhul a menționat că cimitirele sunt fie în proprietatea parohiilor, fie sunt administrate de primării, dar asta nu îl împiedică să le viziteze, ca episcop al acestei eparhii, mai ales că ele sunt deservite de preoţii hirotoniţi de episcopi, nu de primari.


Intră acum și în grupul de