Ambasadorul Franței în România, Laurence Auer, vine vineri la Suceava pentru a inaugura Alianța Franceză Suceava și decerna Ordinul Național al Franței Legiunea de Onoare în Grad de Cavaler, prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu


Intră acum și în grupul de

Alianța Franceză din Suceava va fi inaugurată oficial vineri, 28 mai, la ora 16:00, în prezența ambasadorului Franței la București, Laurence Auer, anunță instituția.

Înființarea Alianței Franceze din Suceava a fost aprobată de către Consiliul de Administrație al Fundației Alianțelor Franceze, reunit la Paris în data de 25 martie 2021.

Rețeaua mondială a Alianțelor franceze numără 832 instituții în 131 de țări de pe 5 continente. Alianțele franceze au drept misiune promovarea limbii franceze și a culturilor francofone, dar și a valorilor umaniste universale.

În anul 2021, patru Alianțe franceze au fost create în spațiul francofon, printre care și Alianța Franceză din Suceava, care este singura Alianță nou înființată în Europa Centrală și Orientală. Ea continuă activitatea fostului Birou francez unde, timp de aproape 10 ani, comunitatea suceveană s-a bucurat de „După amiezile francofone” în fiecare zi de miercuri.

Deschiderea Alianței Franceze de la Suceava, din 28 mai, va fi urmată, de la ora 17:00, de decernarea Ordinului Național al Franței Legiunea de Onoare în Grad de Cavaler prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, eveniment care va avea loc în fața Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Printre înalții oaspeți ai Francofoniei instituționale în România vor fi prezenți la Suceava Hélène Roos, directorul Institutului Francez din România, Michel Monsauret, coordonatorul Alianțelor Franceze din România, responsabil al polului educativ la Ambasada Franței din București, dar și Muriel-Augry Merlino, directorul Institutului Francez din Iași.

Programul vizitei la Suceava a ambasadorului Franței în România, Laurence Auer, include și întâlniri cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și cu primarul Ion Lungu.

De asemenea, oaspeții vor vizita cunoscuta întreprindere suceveană Ambro-Romcarton.


Intră acum și în grupul de