Majoritatea sucevenilor diagnosticați în primul trimestru cu cancer provin din mediul rural. În primul trimestru se aflau în evidența cabinetelor de specialitate sucevene 11. 910 persoane cu afecțiuni oncologice


Intră acum și în grupul de

Peste 370 de cazuri noi de cancer s-au înregistrat în județul Suceava în primul trimestru al acestui an, majoritatea pacienților diagnosticați cu această boală provenind din mediul rural.

Conform unei statistici prezentate de Direcția de Sănătate Publică la debutul campaniei naționale de luptă împotriva cancerului, în județul Suceava s-au înregistrat 376 de cazuri noi de cancer în primul trimestru al anului 2021, din care 100 de cazuri au fost diagnosticate la pacienți din mediul urban și 276 la pacienți din mediul rural, iar 156 de cazuri noi s-au înregistrat în rândul femeilor și 220 în rândul bărbaților.

Datele statistice relevă că din totalul cazurilor înregistrate în primul trimestru, 49 de pacienți au fost diagnosticați cu cancer bronho-pulmonar(14 femei și 35 bărbați), alți 47 de pacienți au fost diagnosticați cu cancer colorectal( 23 femei și 24 bărbați), 27 de bărbați au fost diagnosticați cu cancer de prostată, 24 de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân, alți 22 de pacienți cu cancer de stomac( 7 femei și 15 bărbați), 21 cu cancer de pancreas( 10 femei și 11 bărbați), 18 cu cancer de ficat( 4 femei și 14 bărbați), 13 cu cancer de vezică urinară( 1 femeie și 12 bărbați), 10 femei cu cancer de col uterin și 10 pacienți cu cancer de piele( 4 femei și 6 bărbați).

DSP Suceava informează că în primul trimestru al anului curent se aflau în evidență 11. 910 de persoane diagnosticate cu cancer, din care 8.804 pacienți din mediul urban și 3106 pacienți din mediul rural, iar din totalul cazurilor, 6. 521 sunt femei și 5389 sunt bărbați.

În perioada menționată, au fost înregistrate și 293 de decese cauzate de această boală.

De menționat este că în cursul anului 2020, în județul Suceava, au fost luate în evidență 1269 de noi cazuri de cancer cu diferite localizări( 739 bărbați și 530 femei).

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul Dinu Sădean, a precizat, marți, într-un comunicat de presă, că una dintre principalele cauze de deces în România o reprezintă cancerul, iar “prognoza privind incidența prin cancer până în anul 2025 arată tendința de creștere continuă a cazurilor noi de cancer, ajungând în anul 2025 la valoarea de 307,7 la 100 000 de locuitori, ceea ce impune o mai mare atenție acordată prevenției acestei boli prin screeninguri, unde este posibil, pentru a determina o reducere a costurilor și a mortalității prin această boală”.

Sădean a spus că apariția COVID-19 “a amplificat problematica privind diagnosticarea și tratamentul cancerului afectând rata de morbiditate și mortalitate prin acesta”, de aceea tema din acest an a campaniei naționale privind lupta împotriva cancerului, care se desfășoară în perioada 25-31 mai 2021, este: Protejarea sănătății, o grijă specială pentru pacientul oncologic în contextul pandemiei COVID-19.

El a mai spus că această campanie se desfășoară sub sloganul « Cancerul este un risc pentru o formă severă de COVID-19! Nu lăsa boala să te afecteze! Și tu poți lua măsuri și tu poți preveni și tu te poți proteja!”»

Potrivit DSP Suceava, campania are ca scop conștientizarea persoanelor cu afecțiuni oncologice în ceea ce privește vulnerabilitatea crescută a acestora în contextul pandemiei COVID-19, iar principalele mesaje ale acestei campanii sunt:

  • Pacienții oncologici sunt grupuri populaționale aflate la risc în contextul pandemiei cu SARS-Cov-2!
  • Pacienții oncologici necesită măsuri crescute de protecție pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus!
  • Informarea corectă asupra SARS-Cov-2 influențează comportamentele de prevenție și încrederea în eficacitatea prevenției! 

*

“În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului, fiind la îndemâna tuturor. De asemenea, mediatizarea largă a campaniei din 2021 « Pandemia COVID nu trebuie să afecteze diagnosticarea și tratamentul cancerului» prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conștientizeze mai bine asupra prevenției acestei boli “, se arată în comunicatul DSP Suceava.

La nivel județean sunt organizate mai multe acțiuni cu ocazia derulării acestei campanii, respectiv promovarea evenimentului şi a mesajelor cheie prin postarea materialelor informative pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene Suceava (https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/), pe pagina facebook https://www.facebook.com/DSPSuceava.ro , panoul publicitar din incinta instituţiei, în rețeaua de socializare Facebook – Promovarea Sănătății Suceava, punerea la dispoziţie de materiale grafice de informare – educare – comunicare în spaţiile de aşteptare de la cabinetele medicilor de familie, distribuția de materiale informative prin asistenții medicali comunitari si mediatorii sanitari în comunitățile locale în care aceștia își desfăsoară activitatea, mobilizarea populatiei feminine eligibile din mediul rural pentru screening-ul cancerului de col uterin prin testare HPV și test Babeș Papanicolau, cu Caravana mobilă de la Institutul Regional de Oncologie din Iași, precum și transmiterea, în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie furnizorilor de servicii medicale; 

În România, Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva cancerului este coordonată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică, se mai precizează în comunicatul DSP Suceava.

(LB)


Intră acum și în grupul de