Circulația mocăniței Huțulca a fost blocată cu un bolovan pus pe șine de un localnic care s-a intabulat cu un teren pe terasamentul liniei ferate


Intră acum și în grupul de

Conducerea societății care administrează Mocănița Huțulca a anunțat că va reduce prețul biletelor după ce nu se poate circula pe 1,5 kilometri din traseu din cauza unui bolovan plasat pe șine de un localnic care s-a intabulat cu terenul pe terasamentul liniei ferate.

Situația este în prezent cercetată de Poliție, iar modul în care s-a făcut intabularea este deja contestat în instanță.

Într-un comunicat, semnat de administratorul societății care se ocupă de Mocănița Huțulca, Georg Hocevar, se menționează că aceasta circulă începând cu anul 2005 pe vechiul traseu a liniei forestiere CFF Moldovița, construit în 1888 de proprietarul de gater Louis Ortlieb din Munchen.

În anul 1910 linia a fost preluată de fondul Bisericesc, care după al doilea război mondial  a ajuns în evidențele societății  SOVROM, mai târziu fiind regăsită în evidențele diferitelor ministere din cadrul Guvernului României socialiste. Ultimul proprietar care a avut linia în administrare a fost Ocolul Silvic Moldovița care în 2002 a închis transportul de masă lemnoasă pe această linie.

„Activitatea noastră în Moldovița se bazează pe o decizie a Consiliului Local din 2005 în care s-a hotărât ca societatea noastră  să reconstruiască linia pe terenul Primăriei Moldovița până la KM 16 în Argel. În 2020 topograful nostru din Câmpulung a efectuat o ridicare topo a întregului traseu care a avut  ca rezultat că întreaga linie se află pe terenul Primăriei Moldovița și pe terenul societății noastre, mai puțin un tronson de 60m care în 2011, în mod abuziv a fost intabulat de către Pavel Chiras din Argel (prin moștenirea Loba Iacob). Pavel Chiras între timp a murit, iar ginere lui, Gheorghe „Ghiocel” Hlosciuc, o persoană controversată din Argel, a început să șantajeze conducerea Mocăniței cu această intabulare abuzivă. Împreună cu soția lui, Paula Simona Hlosciuc, are un chioșc la capătul liniei pe terenul societății noastre unde folosește cca 250m pentru care noi, la rândul nostru, nu percepem chirie”, se arată în comunicat.

Totodată se arată că sâmbătă acesta a blocat linia și nu se poate circula pe ultimii 1,5km din traseul mocăniței.

Din acest motiv, până la rezolvarea situației, se reduce tariful pentru adulți de la 35 lei la 30 lei și pentru copii de la 20 lei la 15 lei.

„Serviciul de urbanism din cadrul Primăriei Moldovița a identificat cum a avut loc această intabulare abuzivă pe terasamentul Mocăniței  noastre, veche de peste 133 de ani, și împreună cu topograful nostru din Câmpulung am început demersurile împotriva moștenitorilor d-lui Pavel Chiraș în vederea retrocedării terenului în cauză în favoarea Primăriei Moldovița”, se menționează în comunicat.

Societatea speră că prin o ordonanță președințială a Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc situația creată se va rezolva în cel mai scurt timp.


Intră acum și în grupul de