Dubla-vizita prezidentiala la mormantul lui Stefan de la Putna (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, au ajuns, miercuri la prânz, la Mănăstirea Putna, unde au fost întâmpinaţi de copii şi de localnici în costume naţionale şi cu flori în mâini, iar în acest timp au bătut clopotele lăcaşului de cult.

Cei doi demnitari au fost întâmpinaţi în incinta Mănăstirii Putna de de IPS Pimen Suceveanul Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, de stareţul mănăstirii Velnic Melchisedec, precum şi de Regimentul 30 Gardă “Mihai Viteazu”. Ceremonialul militar de primire a avut loc în faţa intrării în mănăstire.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu au depus două corone de flori din garoafe roşii cu bandă tricoloră la mormântul lui Ştefan cel Mare pe care scria “In memoriam”, la ceremonie fiind prezenţi ministrul Dezvoltării Regionale şi turismului, Elena Udrea, ministrul Transporturilor Radu Berceanu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Arcadie Popescu şi primarul Sucevei Ion Lungu. În momentul începerii ceremonialului de depunere a coroanelor de flori, şeful statului român era vizibil emoţionat, având lacrimi în ochi.

După depunerea coroanelor de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare, cei doi preşedinţi însoţiţi de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au vizitat muzeul mănăstirii, iar pe parcursul acestei vizite înalta faţă bisericească le-a povestit mai multe întâmplări legate de trecutul acestei mănăstiri, la ieşirea din lăcaşul de cult prezentându-le celebrul clopot “Buga” turnat din porunca lui Ştefan cel Mare.

Cei doi preşedinţi au avut o scurtă întâlnire cu IPS Pimen şi cu stareţul mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, ei primind cadou din partea feţelor bisericeşti câte o icoană reprezentâdu-l pe Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ulterior, Mihai Ghimpu şi Traian Băsescu au semnat în cartea de onoare a mănăstirii, Băsescu apreciind, în mesajul său, acestui lăcaş şi scriind: “Zidirea Mănăstirii Putna a fost deopotrivă un act de biruinţă şi un nepreţuit act de credinţă”.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a arătat, în mesajul său, că fiecare popor şi fiecare epocă stă pe umerii vremurilor trecute, citându-l pe “marele nostru poet Mihai Eminescu”. “Poporul român stă pe umerii mănăstirii Putna, Ştefan cel Mare să ne fie în veci călăuză în a servi Patria”, a scris Ghimpu care, după semnătură, a menţionat că este român din Coloniţa-Chişinău.

Cei doi preşedinţi au plecat de la Putna fără să facă declaraţii, însă Mihai Ghimpu după ce un om din mulţime i-a urat să revină la Putna ca preşedinte plin, acesta i-a mulţumit şi a remarcat că niciun preşedinte plin nu a făcut până acum ce a făcut el astăzi la Putna ca preşedinte interimar.

Stareţul mănăstirii Putna a declarat că a fost o bucurie să-i aibă la Putna pe preşedinţii celor două state care aparţin unui singur neam. “Faptul că au venit este foarte bine pentru că Măria Sa Ştefan nu le poate spune nimic altceva decât că neamul românesc este unul şi întinde cât se vorbeşte româneşte. Nădăjduim că lucrul acesta ei îl ştiau, l-au înţeles şi au venit cumva să se întărească în convingerile lor”, a spus stareţul mănăstirii Putna. Cei doi preşedinţi urmează să aibă o întâlnire cu studenţii de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi să viziteze Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova a început, marţi, o vizită oficială de două zile în România. În prima zi a vizitei, Mihai Ghimpu a avut convorbiri oficiale cu şeful statului român, urmate de o conferinţă de presă comună, la Palatul Cotroceni, s-a întâlnit cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi a susţinut un discurs în faţa plenului reunit.

De asemenea, a participat la o întâlnire cu oamenii de afaceri români, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a primit titlul “Doctor Honoris Causa” din partea Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Tot marţi, primarul general al Capitalei i-a oferit preşedintelui interimar al Republicii Moldova “cheia Municipiului Bucureşti”.

Mihai Ghimpu face această vizită în România la invitaţia şefului statului român, Traian Băsescu.


Intră acum și în grupul de