Comunitatea poloneză din Bucovina a fost vizitată de o delegație din Vatican, în frunte cu Monseniorul Ionuț Paul Strejac, originar din comuna Moara


Intră acum și în grupul de

În perioada 4-6 iunie, comunitatea poloneză din Bucovina a fost vizitată de către o delegație din Vatican, din care a făcut parte Monseniorul Ionuț Paul Strejac, originar din Moara, dar și alți cinci reprezentați din Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, Secția pentru Relațiile cu Statele.

„Vizita a început vineri, 4 iunie, la Soloneţu Nou unde aceştia au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de către președintele Uniunii Polonezilor din România, deputat Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher, de pr. dr. Stanislav Cucharec, parohul comunităţii, precum și copii din ansamblul ,,Sołonczanka” care au pregătit un scurt program artistic.

Sâmbătă, la ora 9:00, prelaţii au celebrat o Sfântă Liturghie la Pleşa unde au fost întâmpinați de pr. Andrei Staszkovian, parohul comunităţii. După- amiază cu toţii s-au deplasat la Casa Polonă din comunitate unde s-au întâlnit cu Preasfințitul Iosif Păuleț, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași.

Duminică, 6 iunie, au făcut o scurtă vizită la biserica din Suceava unde l-au salutat pe pr. Ciprian Antălucă, paroh al comunităţii și decan de Bucovina, iar apoi s-au deplasat la biserica romano-catolică din Moara pentru Sfânta Liturghie solemnă la ora 10:00. Înainte de Sfânta Liturghie oaspeții au fost întâmpinați de întreaga comunitate, iar doi tineri îmbrăcați în costume naționale poloneze i-au primit cu pâine și sare. În numele comunității, părintele paroh Ionuț Pal le-a adresat un cuvânt de „Bun venit”. A urmat apoi Sfânta Liturghie şi procesiunea cu Preasfântul Sacrament. Cuvântul de învățătură a fost ținut de mons. Ionuț Paul Strejac.

La această Sfântă Liturghie au participat și diferite oficialități, precum ambasadorul Republicii Polone la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk împreună cu soția, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputat Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher și primarul comunei Moara Eduard Dziminschi cu soția”, arată comunicatul Uniunii polonezilor din România.

Reamintim că Suceveanul Ionuț Paul Strejac, a fost decorat la Vatican cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler, conferit de către Președintele României, Klaus Iohannis.


Intră acum și în grupul de