IPS Calinic spune că se pot oficia cununii în 15 august, dar după amiaza: Pandemia a cam dat peste cap toate planificările unor astfel de evenimente și trebuie să avem toată înțelegerea


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a explicat, joi, într-un răspuns către o credincioasă că nu este un păcat oficierea cununiei în după amiaza de 15 august, ziua în care se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului.

„Pe 15 august am invitaţie de a participa la o nuntă, unde aş avea îndatorirea să merg. Eu mă aflu într-o mare dilemă ştiind că în această zi, când se sărbătoreşte acest Praznic Împărătesc al Adormirii Maicii Domnului, nu se fac nunţi. Îmi puteţi răspunde, vă rog, din suflet, dacă nu este voie, de ce în unele biserici se săvârşeşte totuşi Taina Sfintei Cununii în această sfântă zi?”, întreabă credincioasa.

IPS Calinic a răspuns că nu este un păcat oficierea cununiei în după amiaza zilei de 15 august.

„Faptul că părintele oficiază Taina Sfintei Cununii în după-amiaza zilei de 15 august, deci după săvârşirea Vecerniei, când deja s-a intrat în a doua zi liturgică, nu este vreun păcat, având în vedere şi faptul că este o zi în care nu se ţine post, ca în ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. De altfel, nu săvârşirea Tainei Sfintei Cununii este interzisă, ci petrecerea de după săvârşirea acesteia; având în vedere că nu este zi de post, preotul poate dispune, mai bine spus, să-şi asume, ca cel care are puterea „de a lega şi dezlega”, săvârșirea Tainei. Din păcate, epidemia aceasta care ne bântuie de ceva timp a dat peste cap cam toate planificările legate de astfel de evenimente şi de aceea trebuie să avem înţelegerea cuvenită faţă de credincioşii noştri. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe mirii la a căror nuntă aţi fost invitată şi pe toţi nuntaşii cu sănătate, pace şi mult spor şi ajutor în viaţă!”, a precizat IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de