Peste 12.000 de vizitatori la evenimentul Noaptea Muzeelor în Suceava, cei mai mulți fiind la Cetatea de Scaun. Vicepreședinte CJ Suceava, Niculai Barbă: Muzeul Național al Bucovinei s-a validat, încă o dată, ca și muzeu al comunității.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, responsabil cu domeniul cultural, a declarat că evenimentul „Noaptea Muzeelor” organizat sâmbătă de Muzeul Național al Bucovinei a fost un succes deosebit la Suceava.

El a precizat că Muzeul Național al Bucovinei a inclus în programul „Noaptea Muzeelor”, cu acces gratuit în intervalul 18:00-24:00, Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Istorie, Muzeul de Științele Naturii și Muzeul Satului Bucovinean, cu intrare liberă între orele 18:00-20:00.

„Evenimentul s-a bucurat de un interes extraordinar, numărul vizitatorilor fiind dublu față de 2019, anul anterior pandemiei”, a spus Niculai Barbă.

Potrivit acestuia, interesul cel mai mare a fost pentru Cetatea de Scaun – de patru ori mai mulți vizitatori comparativ cu 2019.

El a subliniat că doar la Cetatea de Scaun au fost în acest an mai mulți vizitatori decât numărul total de vizitatori înregistrat în 2019 în toate cele patru muzee.

„Și la Muzeul Satului Bucovinean am avut un număr record de vizitatori. În doar două ore, 18:00-20:00, au fost înregistrați 1398 vizitatori, de trei ori mai mulți față de 2019. Numărul celor care au vizitat Muzeul de Istorie precum și Muzeul de Științele Naturii s-a menținut la nivelul anului 2019 – cu 1951, respectiv 2024 vizitatori. Aici se cuvine de menționat faptul că numărul vizitatorilor nu a putut crește mai mult ca urmare a restricțiilor în vigoare”,a declarat vicepreședintele CJ Sucaeva.

Potrivit statisticii, la Noaptea Muzeelor din Suceava au fost 12.607 vizitatori din care la Cetatea de Scaun – 7234 vizitatori, la Muzeul Satului Bucovinean – 1398 vizitatori, la Muzeul de Istorie, – 1951 vizitatori, iar la Muzeul de Științele Naturii – 2024 vizitatori.

„Estimăm că majoritatea celor care ne-au călcat pragul sunt suceveni, veniți cu familia, cu prieteni. M-am bucurat să văd mulți tineri și copii”, a spus Barbă.

El consideră că mesajul transmis de suceveni este că  s-a făcut un pas spre normalitate și că „Noaptea Muzeelor este „un episod al normalului către care tindem”, iar masca purtată în spații închise spune că trebuie să rămânem în continuare prudenți.

„Suceava este un județ sigur de o bună bucată de timp, rata de infectare fiind cea mai mică din țară. Spitalul Județean și-a reluat activitatea non-Covid în majoritatea secțiilor, pe Aeroport numărul de pasageri este în creștere, fiind introduse periodic curse noi”, a declarat Niculai Barbă.

El a apreciat că de acum autoritățile județene sucevene vor trebui să ofere publicului tot mai multe evenimente și să prezinte și o ofertă consistentă în turism.

„Noi ne pregătim deja de mai mult timp în acest sens. Mesajul transmis a fost acela de a ne pregăti ca și cum nu ar fi pandemie, deci la nivelul lui 2019, urmând să prezentăm publicului atât cât ne vor permite restricțiile la momentele respective. În logica aceasta au avut loc manifestări în cadrul Zilelor Ciprian Porumbescu, continuate cu programe zilnice în Suceava, și au început pregătirile pentru un program cu specific Festivalului Medieval care să se desfășoare în perioada 13-15 august”, a spus Barbă.

El a subliniat că în acest an se onorează „Serbarea de la Putna-150 de ani”, majoritatea proiectelor culturale fiind desfășurate sub egida acestui important eveniment.

„În ce privește Muzeul Național al Bucovinei, consider că acesta s-a validat, încă o dată, ca și muzeu al comunității”, a conchis Niculai Barbă.

loading...