IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei: Averea nu vatămă, ci atitudini ca zgârcenia, atașamentul pătimaș față de avere și câștigarea averii în mod necinstit


Intră acum și în grupul de

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, a arătat, joi, în cadrul cuvântului de învățătură rostit la oficierea Sf Liturghii cu ocazia hramului Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava că deținerea de bunuri materiale este binecuvântată dacă relaționarea omului cu acestea se face în duh evanghelic.

Ierarhul a evocat viața Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, dar și a Sf. Ioan Botezătorul, prăznuiți în această zi.

„Învățăm din viața lor și petrecerea în această lume că nu averea și familia și legăturile trupești sunt vinovate în sine, căci toate sunt lăsate și îngăduite de Dumnezeu și tot ce aparține creației lui Dumnezeu, inclusiv bunurile materiale sunt binecuvântate de Dumnezeu dacă relaționarea omului cu acestea se împlinește în duh evanghelic”, a spus IPS Teofan.

Ierahul a arătat că relația adevărată pe care omul o are cu bunurile materiale este să nu se atașeze pătimaș de acestea.

„A avea avere nu vatămă. Nu averea este vinovată în sine, ci sunt vinovate trei atitudini: zgârcenia, atașamentul pătimaș față de avere și câștigarea averii în mod necinstit. Toate acestea se așază sub egida cuvântului abuz de bunuri materiale care îl îndepărtează pe om de Dumnezeu și aici și în lumea care va fi a veșniciei prea Sfintei Treimi”, a spus IPS Teofan.

IPS Teofan a oficiat Sf. Liturghie de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou alături de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Calnic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, PS Varlaam, episcop vicar partiarhal, PS Damaschin, epsicop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Emilian, episcop vicar al Episcopiei Aradului și un sobor de preoți.

Câteva mii de credincioși au asistat la oficierea slujbei în curtea Catedralei Arhiepiscopale.


Intră acum și în grupul de