Toți cei 32 de elevi „top-performeri” ai Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava au fost premiați la Gala Olimpicilor Ștefaniști, organizată în cadrul festivității de încheiere a anului școlar 2020-2021


Intră acum și în grupul de

Directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, profesorul Dan Popescu, a declarat, vineri, că ediția ”Galei Olimpicilor Ștefaniști” a fost organizată, la fel ca în ceilalți ani, în cadrul festivității de încheiere a anului școlar 2020-2021, fiind premiați elevii care au obținut cele mai bune performanțe la competițiile școlare, concursurile și olimpiadele naționale și internaționale din anul școlar care s-a încheiat.

El a spus că ediția din acest an a „Galei Olimpicilor Ștefaniști” a cuprins acordarea burselor „Profesor Gheorghe Marchitan” și ”Profesor Marian Scheffel”, precum și premierea celor 32 de olimpici care au adus „plusvaloare prestigiului instituțional al colegiului sucevean” în competiții naționale și internaționale.

Directorul Colegiului Național„ Ștefan cel Mare” Suceava a subliniat, parafrazându-l pe fostul președinte american J.F. Kenedy, că „minunații elevi de astăzi reprezintă mesajul nostru, al actualilor profesori din colegiu, adresat comunităților viitoare în a căror istorie suntem, dar pe care nu le vom cunoaște”.

Nominalizările și câștigătorii burselor„ Profesor Gheorghe Marchitan” au fost prezentați de reputatul medic și profesor universitar Octavian Ioachimescu, de la Universitatea Emory din Atlanta,SUA, ștefanist al promoției 1988, co-fondator și membru al Comitetului de selecție pentru premiile de excelență „Profesor Gheorghe Marchitan”.

La categoria Senior, bursele „ Profesor Gheorghe Marchitan” au fost acordate elevilor Cristina Maria Popa, clasa a X-a și Paul Burcă, clasa a IX-a, la categoria Junior elevilor Antonio Luca Laslău, clasa a VIII-a și Raluca Deea Ariciuc, iar marele premiu a fost obținut de proaspătul absolvent și șef al promoției 2017-2021, David- Corneliu Turturean, admis la Massachusetts Institute of Technology din SUA.

„Este o deosebită onoare să fiu prezent astăzi, aici, sărbătorind atâtea minți luminate care au plecat, pleacă sau vor pleca de pe băncile acestei minunate instituții de educație din România”, a declarat profesorul universitar Octavian Ioachimescu.

El a subliniat că profesorul Gheorghe Marchitan a fost cel care l-a impulsionat să participe „la toate concursurile județene și naționale posibile, la olimpiade, în tabere naționale de matematică, la concursurile rezolvitorilor Gazetei Matematice”.

„Faptul că nu am devenit matematician nu e atât de important, uneori viața are alte planuri, deși am rămas cu aceleași metehne și reflexe mentale: acum fac cercetare de AI și ML applicate în medicină. Un lucru e cert, îi datorez toate aceste minunate călătorii cognitive și oportunități de dezvoltare profesorului Gheorghe Marchitan”, a spus medicul și profesorul universitar Octavian Ioachimescu.

Octavian Ioachimescu a reamintit că, în urmă cu câțiva ani, absolvenți și foști elevi ai regretatului profesor Gheorghe Marchitan au hotărât să constituie un fond special pentru acordarea premiilor de excelență în Matematică în memoria acestuia, pentru a-i onora pe „ olimpicii prezenți și viitori” ai Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava.

„Un proverb vechi spune că nu vei ajunge la destinație dacă nu știi de unde ai plecat. Fie ca Profesorul Gheorghe Marchitan să vă fie ancora mentală și profesională, și aspirația de excelență pentru voi toți”, a mai spus Octavian Ioachimescu.

Nominalizările și câștigătorii burselor ” Profesor Marian Scheffel”, acordate de familia fostului profesor universitar și fost cadru didactic al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, au fost prezentați de profesorul Costan Costică.

Astfel, la Secțiunea Junior, câștigătorii burselor ” Profesor Marian Scheffel” sunt:  Matei Tomniuc, clasa a VII-a și Paul Burcă, clasa a IX-a, iar la Secțiunea Senior – Maria Cristina Popa și David-Corneliu Turturean.

Directorul Colegiului Național„ Ștefan cel Mare” Suceava, profesorul Dan Popescu, a spus că prin regulamentul specific de adiționare a punctelor obținute de elevi  în concursuri la diferite discipline s-a realizat ierarhizarea celor 32 de elevi, iar cu sprijinul sponsorului tradițional,  SC TEHNOWORLD SRL Fălticeni, toți acești elevi au fost premiați.

El a precizat că liderul clasamentului este Maria Cristina Popa, clasa a X-a, care a avut rezultate deosebite la competiții naționale și internaționale la matematică, precum și performanțe notabile la nivel național la disciplinele fizică și informatică, a fost desemnată „Elevul anului școlar 2020-2021” fiindu-i înmânată cea mai înaltă  distincție a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava – diploma și placheta de onoare.

Profesorul Dan Popescu a menționat că toți cei 32 „top-performeri” au primit diploma de excelență, premii în bani, cărți și „meritate aplauze”.

Cei 32 de olimpici ștefaniști premiați sunt: eleva Maria Cristina Popa, clasa a X-a B, cu rezultate deosebite la competițiile de matematică, profesor coordonator- Dan Popescu și la cele de fizică, profesor coordonator- Carmen Elena Amorăriței, elevul Andrei Cristian Airinei, clasa a XII-a B, cu performanțe notabile la competițiile de Informatică, profesori coordonatori Veronica-Raluca Costineanu și CristinaMihaela Hatmanu, elevul Șerban Orza, clasa a X-a B, cu performanțe la competițiile de  Informatică, profesori coordonatori Ovidiu Marian Marcu și Daniela Marcu, la cele de la Matematică, profesor coordonator Dan Popescu, la fizică, profesor coordonator Carmen Elena Amorăriței, dar și la concursurile de dans sportiv.

Un alt olimpic premiat, proaspăt absolvent al colegiului sucevean, este Andrei Cibotariu, care în anul școlar 2020-2021 a obținut rezultate remarcabile la competițiile de Informatică, avându-I ca profesori coordonatori pe Veronica-Raluca Costineanu și CristinaMihaela Hatmanu, la aceeași disciplină performanțe deosebite având și elevul Eduard Valentin Dumitrescul,clasa a XI-a B- profesori coordonatori fiind Veronica-Raluca Costineanu și Adrian Petrișor.

Olimpicul ștefanist Paul Burcă, clasa a IX-a B, a fost premiat pentru rezultatele deosebite la competițiile de Informatică, profesori coordonatori- Adrian Petrișor și Veronica-Raluca Costineanu, la competițiile de matematică- profesor coordonator Constantin Scutaru, dar și la cele de fizicăprofesor coordonator Costică Costan.

Liderul promoției 2017-2021, David- Corneliu Turturean a fost premiat pentru rezultatele remarcabile la competițiile de fizică- profesor coordonator Sorin Golda și la cele de matematică- profesor coordonator Marius Marchitan.

Eleva Sabina Giulia Macoveiciuc, clasa a VI-a A, a fost premiată pentru rezultatele foarte bune de la competițiile de fizicăprofesor coordonator Carmen Elena Amorăriței, de la cele de la matematică- profesor coordonator Raluca Crisantha Alexa și de la cele de informatică- profesor coordonator CristinaMihaela Hatmanu,  elevul Alexandru Mihai Hurjui, clasa a XI-a A, a fost premiat pentru performanțele obținute la competițiile de Informatică- profesor coordonator Ovidiu Marian Marcu și la competițiile de matematică- profesor coordonator Cristian Amorăriței, în timp ce eleva Alexia Babliuc, clasa a X-a B, a fost premiată pentru rezultatele obținute la competițiile de matematică- profesor coordonator Dan Popescu, dar și la cele de fizică- profesor coordonator Carmen Amorăriței, iar un alt elev al aceleiași clase, Ștefan Domunco, a fost premiat pentru rezultatele remarcabile de la competițiile de Informatică- profesori coordonatori Ovidiu Marian Marcu și Daniela Marcu și de la matematică- profesor coordonator Dan Popescu.

Eleva Andreea Iwanusesi, clasa a IX-a D, a fost premiată pentru performanțele obținute la competițiile de Educație Muzicală- profesor coordonator Lucian Tablan-Popescu, iar elevul Alexandru Ispir, clasa a IX-a B, pentru rezultatele deosebite de la competițiile de Informatică- profesori coordonatori Adrian Petrișor și Veronica-Raluca Costineanu și la cele de matematică- profesor coordonator Constantin Scutaru.

Elevul Mircea Ștefan Tomiță, clasa a VI-a A, a fost premiat pentru rezultatele obținute la competițiile de Informatică- profesor coordonator CristinaMihaela Hatmanu, elevul Iancu Ivasciuc, clasa a XII-a A, pentru rezultatele deosebite obținute la Lingvistică- profesor coordonator Iulia Murariu, elevul Tudor- Andrei Aparaschivei, clasa a VII-a A, pentru performanțele de la informatică și matematică- profesori coordonatori Adrian Petrișor, respectiv Raluca Crisantha Alexa, iar elevul Maurizio Tudor Pavel, clasa a XI-a B, premiat pentru rezultatele remarcabile de la competițiile de fizică- profesor coordonator Sorin Golda.

Pentru rezultate deosebite obținute la competițiile de matematică au fost premiați elevii Antonio Luca Laslău, clasa a VIII-a, și Deea Ariciuc, clasa a VII-a, profesor coordonator Raluca Crisantha Alexa, elevul Bogdan Rusu, clasa a XI-a, elevul Ionuț Buceac, clasa a X-a, și elevul Bogdan Mocrei, clasa a IX-a, profesor cooordonator Cristian Amorăriței, precum și elevii Lia Vieriu și Tudor Ștefan Melinte Popescu, clasa a VII-a, profesor coordonator Raluca Crisantha Alexa.

Elevul Alexandru Ioan Bănilean, clasa a XII-a B, a fost premiat pentru rezultatele obținute la concursurile de Informatică- profesori coordonatori Veronica-Raluca Costineanu și CristinaMihaela Hatmanu, elevul Alexandros Niță, clasa a X-a B, pentru performanțele de la Informatică- profesori coordonatori Ovidiu Marian Marcu și Daniela Marcu, de la Matematică- profesor coordonator Dan Popescu și de la fizică- profesor coordonator Carmen Amorăriței, iar elevul Tudor Amorăriței, clasa a V-a, pentru rezultatele notabile de la competițiile de matematică – profesor coordonator Raluca Crisantha Alexa.

Pentru performanțe deosebite au mai fost premiați elevul Andrei Duțuc, clasa a XI-a B, la chimie- profesor coordonator Florin Ioan Cojocariu, elevul David Palaghianu, clasa a VI-a, la disciplinele matematică și fizică- profesori coordonatori Raluca Crisantha Alexa și Carmen Amorăriței, eleva Anastasia Grădinariu, clasa a V-a, și elevul Ștefan Pascaru, clasa a VI-a, la disciplina matematică- profesor coordonator Raluca Crisantha Alexa, precum și eleva Nicoleta Ancuța Florescu, clasa a IX-a F, pentru rezultatele obținute la competițiile de Limba română- profesor coordonator Alina Corocăescu.

(LB)


Intră acum și în grupul de