Paine cu … abateri


Intră acum și în grupul de

Comisarii suceveni ai Protecţiei Consumatorilor au aplicat 21 de sancţiuni comercianţilor şi producătorilor de produse de panificaţie şi patiserie, fiind verificaţi 37 operatori economici din judeţ. Potrivit directorului coordonator adjunct al CJPC Suceava, Elena Oanea, printre neregulile depistate au fost gramajele în minus faţă de cantitatea netă declarată, exemplificând cu SC GTABRITI SRL Rădăuţi, lipsa totală sau parţială a ingredientelor care intră în compoziţia produsului. „Au fost situaţii în care se utilizează amelioratori, fără ca aceştia să fie trecuţi în lista ingredientelor. Sau, de cele mai multe ori, se înscrie simplu-ameliorator, fără să se specifice denumirea amelioratorului sau codul -E, cunoscându-se reticenţa consumatorilor faţă de produse care conţin aceste E-uri”, precizează Elena Oanea.

O altă neregulă este „declararea unor produse ca fiind umplute cu anumite fructe, de fapt având ca ingrediente arome cu gust de …,”, Elena Oanea dând exemplu firma MIROCOM SRL Suceava.

CJPC Suceava sfătuieşte consumatorii să solicite vânzătorului să arate produsul pentru a-i verifica aspectul, să le refuze pe cele care au aspect necorespunzător : arse, insuficient coapte, cu partea care a fost în contact cu vatra murdară, deformate sau rupte, urme ale contactelor cu rozătoare, să refuze pâinea care prezintă urme de mucegai.

„În urma controalelor s-au aplicat un număr de 21 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 15 amenzi în valoare totală de 40.000 lei şi 6 avertismente. În perioada imediat următoare vom organiza o acţiune de consiliere a operatorilor economici de profil, producători de pe raza judeţului Suceava, propunându-ne ca într-un termen rezonabil, până la epuizarea stocului cu prezentele etichete, aceste neconformităţi să fie înlăturate”, a concluzionat Elena Oanea.


Intră acum și în grupul de