Acord de cooperare între CJ Suceava și Consiliul Raional Cernăuți. Deschiderea punctelor de frontieră modernizate, schimburi de tineri, cooperare economică, culturală și pentru situații de urgență, între temele abordate


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava și Consiliul Raional Cernăuți, structură înființată recent prin unirea a patru raioane cu populație preponderent de etnie română, au semnat, luni, un acord de cooperare în mai multe domenii.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur și președintele Consiliului Raional Cernăuți, Domnitsak Ruslan, au semnat acordul și și-au exprimat încrederea că acesta va avea rezultate în scurt timp prin implicarea părților în realizarea de proiecte comune.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că acest acord este important pentru că deschide calea realizării unor proiecte în zona transfrontalieră și a propus ca în toamna acestui an să fie realizată o ședință comună a celor două consilii urmată de o acțiune comună a camerelor de comerț și industrie.

Suceava semnează cu Cernăuți un acord de cooperare

Suceava semnează cu Cernăuți un acord de cooperare în sala Unirii din Palatul Administrativ

Publicată de NewsBucovina.ro pe Luni, 5 iulie 2021

Totodată, Gheorghe Flutur, a solicitat părții ucrainene sprijin pentru îngrijirea mormintelor personalităților române din cimitirele din Cernăuți, dar și reabilitarea Casei Aron Pumnul spunând că așteaptă și solicitări ale părții cernăuțene, la reciprocitate.

Președintele Flutur a mai arătat că cele două consilii pot coopera în domeniul educației, sănătății, turismului și a insistat pe partea economică pentru dezvoltarea zonei.

El le-a și prezentat membrilor delegației ucrainene persoanele de contact pentru fiecare domeniu în parte astfel încât cooperarea să fie directă pe diverse zone de interes.

Președintele Consiliului Raional Cernăuți, Domnitsak Ruslan, a vorbit despre continuarea proiectelor în domeniul educației, al taberelor pentru elevii de origine română, de realizarea proiectului trenului Cernăuți-Suceava, dar și despre cooperarea în domeniul situațiilor de urgență.

Ruslan a solicitat părții române să intermedieze o întâlnire cu autoritățile din regiunea germană Schwaben în vederea realizării unui acord de cooperare similiar.

Prezent la întâlnire, șeful Biroului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina, Cezar Grozavu, a vorbit despre proiectele care pot fi derulate, dar a subliniat că este foarte important ca partea ucraineană să găsească soluții pentru deschiderea punctelor de frontieră care au fost modernizate de mai mulți ani de partea română, sugerând ca acestea să fie puse în funcțiune etapizat.

 Părțile au convenit că vor stabili în perioada următoare proiectele comune care să fie începute și care să fie discutate în prima ședință comună ale Consiliului Județean Suceava și Suceava-Cernăuți


Intră acum și în grupul de