Acțiune blitz a Poliției Suceava pentru prevenirea accidentelor cu implicarea pietonilor: 20 permise suspendate și aproape 100 de amenzi aplicate în doar două ore


Intră acum și în grupul de

În dimineața de miercuri, 11 august, Poliția Suceava a organizat pe raza județului o acțiune tip „blitz” pentru prevenirea accidentelor rutiere. Polițiștii au pus un accent deosebit pe indisciplina pietonală și neacordarea priorității de trecere pentru pietoni.

Astfel, în doar două ore, respectiv în intervalul 07:30 – 09:30, polițiștii au reținut peste 20 de permise de conducere și au aplicat aproape 100 de amenzi la regimul rutier, a informat IPJ Suceava.

Foto: IPJ Suceava

Accidente cu implicarea pietonilor se produc aproape zilnic

IPJ Suceava a precizat că, de la începutul acestui an, pe raza județului Suceava s-au produs 104 accidente rutiere grave, cu 32 mai puțin decât în perioada similară a anului trecut.

Cu toate acestea, trendul descendent nu se manifestă și în ceea ce privește accidentele cu implicarea pietonilor, aproape zilnic înregistrându-se evenimente rutiere cu implicarea acestei categorii de participanți la trafic.

Prin urmare, indisciplină pietonală și neacordarea de prioritate pietonilor sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere.

Mai exact, de la începutul anului s-au produs 25 de accidente rutiere grave cu implicarea pietonilor. În 17 cazuri pietonii au traversat neregulamentar sau au staționat pe partea carosabilă, rezultând 9 persoane decedate.

În alte 8 cazuri pietonii au fost victime ale accidentelor rutiere grave ca urmare a neacordării  de prioritate de către șoferi. În urma acestor accidente au rezultat 4 persoane decedate.

Recomandările polițiștilor suceveni pentru pietoni și șoferi

Polițiștii reamintesc că trebuie să manifestăm o atenție sporită ca pietoni și șoferi cu privire la respectarea legislației în permanență și nu doar prin raportare la eventualele sancțiuni pe care le putem primi din partea polițiștilor.

„Mai importantă decât aceste sancţiuni este viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebui să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea”, a transmis IPJ Suceava.

Poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate!

Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

Poliția Suceava reamintește șoferilor că cei care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei). De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.


Intră acum și în grupul de