PF Daniel: Mănăstirea Putna că are puterea de a se regenera mereu ca simbol spiritual pentru români, chiar dacă adesea a trecut prin dificultăți


Intră acum și în grupul de

PF Daniel, Patriarhul BOR a apreciat, sâmbătă, la Putna, în primul discurs pe care l-a rostit de la venirea la această mănăstire pentru a participa la manifestările Putna „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” a remarcat o coincidență.

„Astăzi  este o zi mare, urmată de alte zile și mai mari, pentru că astăzi încep sărbătorile de aniversare a marelui eveniment din 1871. Coincidența este evidentă. În 1871, Adunarea de la Putna și Congresul Studenților au avut loc într-un weekend. Au început sâmbătă, în 14 august 1871, au continuat duminică, 15 august 1871, și s-au terminat luni, 16 august 1871. Deci, această binecuvântată coincidență ne arată că Dumnezeu lucrează în mod surprinzător, face minuni, pentru a arăta iubirea Sa față de  cei care răspund cu iubire chemării Sale”, a spus PF Daniel.

Patriarhul BOR a subliniat că Mănăstirea Putna a fost numită de Mihai Eminescu „Ierusalimul neamului românesc” și a subliniat rolul ei în conștiința românilor dintotdeauna și de pretutindeni.

„Spunea cineva despre Mănăstirea Putna că are puterea de a se regenera mereu ca simbol spiritual pentru români, chiar dacă adesea a trecut prin dificultăți, prin momente grele. După Adunarea de la Putna și Congresul Studenților din 1871, s-a constatat că nu a fost vorba de un parastas, ci de o naștere din nou, și anume de o nouă etapă de conștientizare a nevoii de unitate în cuget și simțiri, pentru toți românii, pentru românii din țară și de pretutindeni. (…) În aceste zile, ne întâlnim de fapt prin rugăciune cu cei care s-au întâlnit aici, lângă mormântul voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, și de asemenea, prin cinstire, prin rememorare a evenimentelor de atunci, pentru speranța unei unități mai intense a românilor din țară și din străinătate”, a spus PF Daniel.


Intră acum și în grupul de