Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a vizitat pentru prima dată Centrul de Economie Montană CE-MONT din Vatra Dornei: „Centrul acesta este o binecuvântare pentru Munții Carpați și pentru România”


Intră acum și în grupul de

Președintele Academiei Române, academician Ioan-Aurel Pop, a efectuat prima sa vizită oficială la Centrul de Economie Montană CE-MONT din Vatra Dornei. Evenimentul a avut loc în data de 13 august, a informat astăzi, 17 august, directorul CE-MONT, Acad. Prof. Dr. Radu Rey.

După vizitarea celor 12 laboratoare, a bibliotecii montane și a întregii baze materiale, Ioan-Aurel Pop a avut loc întâlnirea cu cercetătorii CE-MONT și reprezentanți ai Forumului Montan din România, Asociației RoMontana, Agenției Naționale a Zonei Montane și noului Centrului privat de Cercetare, Inovare și Promovare a Lemnului Silvania din Lunca Ilvei (jud. Bistrița Năsăud), având loc discuții detaliate despre însemnătatea și viitorul instituției, precum și rolul în edificarea montanologiei, ca știință în evoluție.

La încheierea vizitei, președintele Academiei Române a consemnat concluziile sale în Cartea de Aur a CE-MONT, astfel:

Centrul acesta este o binecuvântare pentru Munții Carpați și pentru România, dar și ca o carte de vizită extraordinară a cercetărilor românești de montanologie, știință pornită din țara noastră, ca rezultat al gândirii și grijii domnului academician Radu Rey. Calde felicitări.”

Potrivit lui Radu Rey, sunt de remarcat totodată referirile de înaltă apreciere, încurajatoare, privind însemnătatea realizării și dezvoltării CE-MONT – rostite în cuvântul președintelui Academiei Române, difuzat la scară națională, cu ocazia evenimentelor ce au marcat Serbarea de la Putna – 150 din 15 august 2021.

CE-MONT este o entitate științifică nou creată în anul 2008, aflată în subordinea și cu sprijinul Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române.

CE-MONT Vatra Dornei care este o entitate de cercetare montanologică „pionieră” a dobândit personalitate juridică în august 2020, având un număr de 36 cercetători, din care 19 doctori în științe și  9 doctoranzi, precum și 50 cercetători asociați, care acoperă problematica economico-socială și de mediu, specifică zonelor montane.

Centrul de Economie Montană a fost realizat din fonduri europene printr-un proiect care s-a încheiat cu succes, evaluarea de final având loc în luna mai 2021 cu toți indicatorii de rezultat realizați în termen.


Intră acum și în grupul de