Inselaciune de proportii (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Din luna februarie a anului 2010, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava urmăresc o grupare infracţională care are drept scop comiterea de înşelăciuni folosind firme fantomă, bilete la ordin şi cec-uri fără acoperire. Potrivit subcomisarului Alin Botezatu, în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii din B.C.C.O.

Suceava sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-au stabilit că, în luna august 2009, I. Cristian, de 33 ani, din Fălticeni, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Fălticeni, s-a deplasat la o societate comercială din Bucureşti, unde şi-a exprimat intenţia de a achiziţiona materiale de construcţii.
Reprezentantul furnizorului, a fost chemat de I. Cristian în Fălticeni, unde acesta din urmă, pentru a câştiga încrederea partenerului comercial, i-a prezentat depozitul şi magazinul societăţii sale comerciale, precum şi o casă în construcţie despre care a spus că este proprietatea sa. De asemenea, I. Cristian şi-a prezentat disponibilitatea de a aduce în garanţie un imobil pentru a nu exista dubii cu privire la solvabilitatea firmei sale.

Prin urmare, I. Cristian a achiziţionat în numele societăţii sale comerciale mărfuri în valoare de 206.056,08 lei, pentru care a emis o filă CEC în alb, documentul de plată făcând parte dintr-un carnet de file cec ridicat în numele societăţii comerciale şi un număr de 10 bilete la ordin în valoare totală de 190.000 lei, care fiind introduse ulterior la decontare s-au dovedit a fi fără acoperire.

La începutul lunii septembrie 2009, înainte ca vreunul din documentele de plată emise să intre la decontare, I. Cristian s-a deplasat împreună cu M. Nicolae, de 39 ani, din Fălticeni la aceeaşi societate comercială din Bucureşti, prezentându-l pe însoţitorul său ca fiind B. Ovidiu, de 23 ani, din Podu Ilioaiei, judeţul Iaşi, asociat unic şi administrator al unei societăţi comerciale din Iaşi care doreşte să achiziţioneze materiale de construcţii, plata urmând a fi făcută cu file cec.

Societatea comercială din Bucureşti a livrat către societatea comercială din judeţul Iaşi mărfuri în valoare totală de 525.009,44 lei. Pentru plata acestor materiale I. Cristian i-a înmânat lui M. Nicolae un nr. de 7 file cec, semnate de administratorul societăţii comerciale din judeţul Iaşi, B. Ovidiu, documente ce făceau parte din regimul special al acestei societăţi, iar M. Nicolae le-a completat şi le-a predat pentru plata mărfii achiziţionate de la societatea comercială din Bucureşti.

La introducerea la decontare, toate aceste documente de plată s-au dovedit a fi fără acoperire, fiind refuzate la plată pe motiv de lipsă de disponibil în cont a trăgătorului. În perioada următoare, I. Cristian a înstrăinat bunurile societăţii sale comerciale către persoane apropiate pentru ca aceasta să nu poată fi urmărită de către creditorii săi.

La data de 10.05.2010, în dosar s-au efectuat un număr de 6 percheziţii domiciliare şi au fost puse în executare un număr de 10 mandate de aducere.

În urma probatoriului administrat, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru comiterea infracţiunilor de „înşelăciune”, „fals privind identitate”, „emiterea unui cec căruia îi lipseşte unul din elementele esenţiale”, iar la data de 03.06.2010 s-a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a celor trei suspecţi, aceştia urmând a fi prezentaţi Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor.


Intră acum și în grupul de