FOTO//O unitate mobilă de supraveghere a spațiului aerian a fost amplasată între Grănicești și Bălcăuți. Misiunea intervine după situația în care un avion AN 2 a intrat în România și a revenit în Ucraina fiind interceptat de un MIG 29


Intră acum și în grupul de

O unitate de mobilă de radiolocație de supraveghere a spațiului aerian a fost amplasată, vineri, între Grănicești și Bălcăuți, în apropierea E 85.

Situația a fost semnalată News Bucovina de un cititor.

Potrivit unor surse apropiate situației, unitatea mobilă de radiolocație va supraveghea spațiul aerian din proximitatea zonei de frontieră.

Această misiune intervine după ce în 7 august un avion ucrainean AN 2 a pătruns pe teritoriul României prin judeţul Suceava fiind, probabil, încărcat cu ţigări de contrabandă.

Avionul a fost observat vizual de poliţiştii de frontieră  care au informat Forţele Aeriene, iar Ucraina a ridicat un MIG 29 ca să aducă aparatul de zbor la sol. În avion erau patru persoane.

Avionul AN-2 a intrat în ziua de 7 august în spaţiul aerian românesc prin zona Frătăuţii Noi – Vicov din judeţul Suceava şi s-a deplasat apoi spre interiorul ţării. Aparatul de zbor fost văzut de poliţiştii de frontieră de la Vicov, care au sesizat instituţiile abilitate să intervină.

„Pe 7 august, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Poliţiei de Frontieră Vicovu de Sus, aflat în misiune de supraveghere şi control la frontiera de stat, a auzit şi a văzut un aparat de zbor de mici dimensiuni care a zburat dinspre Ucraina spre România. Imediat la nivel de sector s-au luat măsuri de informare a structurilor operative din cadrul ITPF Sighetul Marmaţiei, Centrul de Operaţiuni Aeriene Baloteşti şi a autorităţilor ucrainene din punctul de contact Porubne”, a declarat comisar șef Ilie Poroch-Serițan, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Suceava.

După aproximativ 45 de minute de la momentul în care a fost observat în zona Frătăuţi, avionul s-a întors în Ucraina unde a fost interceptat de un avion de vânătoare MIG 29, fiind reţinut la sol. În aeronavă erau patru persoane, care acum sunt cercetate penal existând suspiciunea că avionul ar fi introdus în România ţigări de contrabandă.

Poliţiştii de frontieră susţin că nu au găsit ţigări de contrabandă în zona survolată de avion.

Întrebat de ce nu a fost interceptat aparatul de zbor în spațiul aerian românesc, comisar șef Ilie Poroch-Serițan a explicat că cel mai probabil, nu a fost văzut pe radar pentru că aceste avioane sunt de mici dimensiuni şi zboară la o altitudine joasă motiv pentru care nu pot fi depistate de radar.


Intră acum și în grupul de